Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Xenobiochemie (MC250P24)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC250P24 - Xenobiochemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Hydrofilní a hydrofobní cizorodé látky (xenobiotika) 2. Osud xenobitoik v organismech (vstup a transport v organismech, transport přes membrány, biotransformace, eliminace, exkrece)3. Vliv hydrofilních a hydrofobních xenobiotik na metabolické procesy v organismech (cílové zásahy xenobiotik - těžkých kovů, vzdušných a průmyslových polutantů, výfukových plynů, léčiv, potenciálních toxikantů, mutagenů, teratogenů, karcinogenů) do intermediárního metabolismu 4. Metabolická přeměna xenobiotik (aktivace, detoxikace)5. Derivatisační a konjugační fáze biotransformace xenobiotik. Eliminace xenobiotik z buněk 6. Typy reakce participujících na biotranformaci xenobiotik (oxidace, redukce, konjugace, hydrolysa) 7. Enzymy participující na metabolismu xenobiotik (systém oxidas se smíšenou funkcí obsahující cytochromy P450 jako terminální oxidasy, flavinové monooxygenasy, dioxygenasy, peroxidasy, reduktasy, amidasy, esterasy, epoxidhydrolasa, transferasy)8. Regulace biotransformace xenobiotik

Literatura

Voet D., Voet J.: Biochemistry, John Wiley & Sons, Inc. 1990.Jindra A., Kovács P., Pšenák M., Šípal Z.: Biochémia. Molekularobiologické a farmaceutické aspekty Osveta. 1985.

Požadavky

Ústní zkouška v rozsahu přednášené látky

Garant

prof. RNDr. Marie Stiborová, DrSc.