Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie III - Kompartmentace biochemických dějů v buňce (MC250P25)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC250P25 - Biochemie III - Kompartmentace biochemických dějů v buňce, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Prokaryotické a eukaryotické buňky 2. Komplexní stavba eukaryotických buněk. Buněčná membrána, složení, funkce, transport přes membránu 3. Organelové membrány a speciální buněčné organely4. Organely s dvojitou membránou - jádro, mitochondrie, chloroplasty5. Jádro - stavba a funkce. Biosynthesa DNA a RNA6. Mitochondrie - složení a vlastnosti vnitřní a vnější mitochondriální membrány, matrix, metabolické procesy v mitochondiálních kompartmentech (dýchací řetězec, synthesa ATP, citrátový cyklus, b-oxidace mastných kyselin, synthesa hemu)7. Endoplasmatické retikulum, stavba a funkce. Membránově vázané ribosomy, proteosynthesa, posttranslační modifikace proteinů v lumen endoplasmatického retikula, metabolismus lipidů a hydrofobních látek8. Golgiho aparát - stavba a funkce9. Lysosomy - jejich tvorba, složení a funkce10. Peroxisomy, jejich heterogenita a diferencovaná funkce11. Metabolické procesy v cytoplasmě (metabolismus sacharidů - glykolýza, pentosový cyklus, proteosynthesa na volných ribosomech, metabolismus lipidů a aminokyselin)

Literatura

LiteraturaVoet D., Voet J.: Biochemistry, John Wiley & Sons, Inc. 1990.Alberts B., Bray D., Lewis J., Raff M., Roberts K., Watson J.D.: Molecular Biology of the Cell

Požadavky

Ústní zkouška v rozsahu přednášené látky

Garant

prof. RNDr. Marie Stiborová, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Marie Stiborová, DrSc.