Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úloha genotypu a fenotypu biotransformačních enzymů v karcinogenezi (MC250P32)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC250P32 - Úloha genotypu a fenotypu biotransformačních enzymů v karcinogenezi, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Předmět zahrnuje následující témata:Modely karcinogeneze, přehled incidence a mortality nádorových onemocnění, úloha dědičnosti, vnímavosti a exposice ve vzniku nádorových onemocnění.Základní vlastnosti biotransformačních enzymů (oxidázy/oxygenázy se smíšenou funkcí, epoxid hydroláza, glutathion S-transferázy a další) ve vztahu ke karcinogenezi.Co je to genetický polymorfismus a jaké jsou typy a výnam? Přehled používaných laboratorních metod studia polymorfismů s ohledem na jejich výhody a nevýhody. Příklady studií polymorfismů v genech biotransformačních enzymů ve vztahu k mutagenezi a karcinogenezi.Význam a možnosti studia fenotypu - základy genomiky a proteomiky. Přehled používaných laboratorních metod studia genových expresí s ohledem na jejich výhody a nevýhody. Příklady studií genových expresí u pacientů s nádorovými onemocněními a jejich význam i limitace. Klinické aplikace (genetické testování a farmakogenomika) a jejich současný i budoucí potenciál.

Literatura

Přednáška je založena na desítkách článků publikovaných ve vědecké literatuře. Prezentace se všemi literárními odkazy jsou k disposici před i po každé přednášce.

Požadavky

1/ základní procesy probíhající při vzniku karcinogeneze - mutace, dědičnost, susceptibilita, genová penetrance, význam onkologických registrů2/ vlastnosti biotransformačních enzymů (cytochromy P450, epoxid hydroláza, glutathion S-transferázy a další) ve vztahu ke karcinogenezi3/ definice, typy a význam studia polymorfismů, typy studií a kritéria designu studií 4/ laboratorní metody studia genetických polymorfismů - jejich výhody a nevýhody 5/ možnosti a význam studia fenotypu v rozvoji karcinogeneze - základy genomiky a proteomiky6/ laboratorní metody studia fenotypu - jejich výhody a nevýhodyZkouška proběhne písemným testem

Garant

doc. RNDr. Pavel Souček, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Souček, CSc.