Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie jako teoretický základ biomedicíny (MC250P34)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC250P34 - Biochemie jako teoretický základ biomedicíny, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

DNA jako cílová molekula procesů karcinogenese, cílové geny zásahu karcinogenních faktorůNukleové kyseliny a jejich biosynthesa jako cíle terapeutického zásahu protinádorových léčiv, jejich ovlivnění endogenními a exogenními faktory (biochemie terapie nádorových chorob)Biochemie aberantních proteinů a jejich vztah k patologickým procesům (anemie, Alzheimerova choroba, priony, atd.) Enzymy jako cíle farmaceutického zásahu. Kinasy, DNA-polymerasy a proteasy jsou nejčastějšími cíli terapeutického zásahu. Výběr enzymu a jeho ověření, hledání "lead structure" a vývoj inhibitorů přes tři fáze klinického testování Kombinatoriální chemie a biologie: peptidové i nepeptidové knihovny jako nová metoda pro identifikaci potenciálních léčiv, DNA a proteinové čipy jako nástroj pro identifikaci potenciálních cílů zásahu. Racionální vývoj virostatik a jejich mechanismus účinku. biochemie a molekulární biologie léků proti AIDSBiochemie fertilisace, spermadhesiny (biochemické a fysiologické funkce, vztah mezi strukturou a funkcí) Biochemie glykoproteinů (struktura a funkce)Klinická biochemie a její využití v biomedicíněBiochemie imunologických procesů, imunita a její role v protekci patologických procesů. imunoterapie Modelování jako nástroj konstrukce a přípravy léčiv. Biochemie biotransformace léčiv (osud léčiv v organismu), "drug-drug interaction", regulace

Literatura

K přednášce není k dispisici učebnice ani učební text (skripta). Studenti jsou determinováni informacemi, které jim jsou předáváni na přednáškách.

Požadavky

Písemný test v rozsahu přednášené látky.

Garant

prof. RNDr. Marie Stiborová, DrSc.