Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regulace biologických dějů proteolysou (MC250P39)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC250P39 - Regulace biologických dějů proteolysou, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Mechanismus proteolysy, klany a rodiny proteas.Nespecifická degradace proteinů: N-koncové pravidlo, ubikvitinová cesta, proteasomy. Lysosomy, katepsiny B,H,D, S a L a jejich inhibitory. Degradace proteinů v lysosomech a hlavní histokompatibilní systém II. Katepsiny v zánětlivých procesech, muskulární dystrofii a rakovinném bujení.Proteasy v buněčné regulaci: kaspasy a apoptosa, cykliny a jejich degradace, regulace buněčného cyklu. Interleukin a ICE. Prohormony a proenzymy, signální peptidasy a jejich štěpení. Proteasy a udržování homeostase: systém renin-angiotensin, kaskáda krevního srážení. Proteasy pathogenů: processing virových polyproteinů v puikornavirech, flavivirech a retrovirech. Specifita, aktivita a inhibice proteasy z viru HIV. Proteasy lidských parasitů a jejich inhibitory: plasmepsiny, proteasy ze Schistosoma a Trypanosoma.Endogenní inhibitory proteas jake regulátory proteolysy. 3-D struktura proteas a jejich inhibitorů: racionální design léčiv, kombinatoriální chemie, příklady inhibitorů proteas jako úspěšných léčiv.

Literatura

Literatura: Handbook of proteolytic enzymes (A.J. Barett, N. D. Rawlings and F.J. Woessner, eds.) Academic Press, New York, 1998aktuální přehledné časopisecké články budou doporučovány nebo v elektronické formě předávány studentům během přednášek

Požadavky

Zkouška se koná ústní formou, student si vylosuje 3 otázky z různých témat podle syllabu z důrazem na onjasnění regulační role proteolysy.

Garant

doc. RNDr. Jan Konvalinka, CSc.