Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie I (kata) (MC250P40A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC250P40A - Biochemie I (kata), Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Biochemie - definice vědního oboru, typy organismů, morfologie buňky živočišné, rostlinné a mikrobiální, buněčné organely a jejich biochemická funkce. Základní složky živé hmoty. Proteiny - kodové aminokyseliny, jejich chemické a fysikálně-chemické vlastnosti, peptidy. Primární, sekundární, terciární a kvarterní struktura proteinů, proteiny fibrilární a globulární. Nepeptidové složky proteinů. Vlastnosti proteinů, rozpustnost, elektrochemické vlastnosti, denaturace. Sacharidy - mono-, oligo- a polysacharidy, struktura a chemické vlastnosti. Deriváty sacharidů a jejich role v organismu. Lipidy - definice a biologická funkce, lipidy jednoduché, složené a isoprenoidní, stavba biologických membrán. Enzymy. Klasifikace a názvosloví, struktura molekuly enzymu. Koenzymy. Kinetika enzymové reakce, metody určování kinetických parametrů, jednotka enzymové aktivity. Vlastnosti enzymů, inhibice a aktivace enzymů, vícesubstrátové reakce a regulační enzymy. Základní biochemické metody: práce s biochemickou literaturou, vyhodnocování výsledků, zvláštnosti práce v biochemické laboratoři, voda a pomocné látky, pufry. Izolace biomolekul: desintegrace a homogenizace, extrakce, srážení. Separace podle velikosti částic (ultrafiltrace, dialýza). Chromatografické separační metody (přehled, rozdělení). Elektromigrační separační metody. Práce s laboratorními zvířaty. izolovanými orgány a tkáněmi, imunochemické metody (RIA, ELISA). Základy mikroskopie (základní pojmy, rozlišení, zvětšení, kontrastú. Optická mikroskopie (příprava preparátů, zvyšování kontrastu). Elektronová mikroskopie (transmisní a skanovací).

Literatura

Literatura: Kolektiv: Biochemie- základní kurz, UK, Praha 2009; Z. Šípal a kol.: Biochemie, SPN, Praha, 1992; J. M.Berg, J. L. Tymoczko, L. Stryer: Biochemistry, 6th Ed., W. H. Freeman and Co., N.Y. 2007; D. Voet, J.G. Voet: Biochemistry, Wiley, N.Y. 1995 (český překlad Grada Praha, 1996); R.H. Garrett, C.M. Grisham: Biochemistry, Saunders Col. Publ., N.Y. 1995, D. L. Nelson, M. M. Cox: Lehninger Principles of Biochemistry. 5th Ed.,  W. H. Freeman and Co., N.Y. 2008.   

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na cvičení (vč. úspěšného složení testů). Pro udělení zápočtu je nutno dosáhnout předepsaného počtu bodů (získávají se za účast - v každém rozvhovém týdnu maximálně jeden bod, a za úspěšné napsání testů - průběžných, popř. závěrečného testu pro studenty, kteří nedosáhnou předepsaného počtu bodů již během semestru).Potřebné je získat celkem M=N+2 bodů, kde N je počet cvičení (týdnů) během daného semestru. K tomu, aby student mohl skládat základní test, je nutno během semestru (tj. za účast a průběžné testy) získat alespoň m=N-2 body.

Garant

prof. RNDr. Jiří Hudeček, CSc.