Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie a biomedicína sacharidů (MC250P64)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC250P64 - Biochemie a biomedicína sacharidů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Klasifikace, nomenklatura, základní struktury a stereochemie sacharidů. Základní metody chemické syntézy oligosacharidů: protekční a deprotekční techniky, glykosylační reakce. Chemoenzymatická a enzymatická syntéza oligosacharidů: glykosidasy, glykosyltransferasy. Techniky analýzy a separace sacharidů: GLC, HPLC, MS, NMR, derivatizační metody, afinitní chromatografie ad. Metabolismus sacharidů v organismu se zaměřením na anabolismus polysacharidů. Strukturní a funkční role sacharidů v přírodě. Glykoproteiny, glykolipidy, bakteriální a mikrobiální polysacharidy, látky krevních skupin. Přírodní látky a antibiotika glykosidického typu. Využití sacharidů a jejich derivátů v biomedicíně.

Literatura

M. Černý, T. Trnka: Sacharidy I; SciTech s.r.o.: Praha 1995D. Voet, J. D. Voetová: Biochemie; Victoria Publishing, 1995 T. K. Lindhorst: Essentials of carbohydrate chemistry and biochemistry; Wiley, 2007 (3rd ed.)

Požadavky

Písemný test v rozsahu přednášek.

Garant

RNDr. Pavla Bojarová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Pavla Bojarová, Ph.D.