Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terapeutické proteiny (MC250P67)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC250P67 - Terapeutické proteiny, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod do problematiky terapeutických proteinů: přehled přípravků na trhu v současnosti a brzké budoucnosti, postupy schvalování nových terapeutik. Moderní metody rekombinantní exprese proteinů: přehled, výběr expresního systému. Klonování s a bez použití restrikčních endonukleas. Prokaryotické expresní systémy: výhody a nevýhody, novinky a postupy. Eukaryotické expresní systémy: kvasinky, prvoci, rostlinné expresní systémy a hmyzí buňky. Produkce v savčích buněčných liniích: stabilní a tranzientní transfekce, selekce a ovlivnění výtěžku, buněčné inženýrství. Monoklonální protilátky a jejich rekombinantní fragmenty. Hormony, cytokiny a další malá terapeutika. Rekombinantní vakcíny: výhody a rizika. Nové alternativní strukturní motivy vazebných proteinů: (nejen) alternativy k protilátkám. Terapeutické modifikace proteinů: konjugace s polymery, metody depozice do pevné fáze, aspekty podání roztoků proteinů, proteinové radiokonjugáty.

Literatura

Biopharmaceutical benchmarks. Walsh G. Nat Biotechnol. 18 (2000): 831-833.Biopharmaceutical benchmarks 2003. Walsh G. Nat Biotechnol. 21 (2003): 865-870.Biopharmaceutical benchmarks 2006. Walsh G. Nat Biotechnol. 24 (2006): 769-776.Biopharmaceutical benchmarks 2010. Walsh G. Nat Biotechnol. 28 (2010): 917-924.Expression systems. Dyson M. R., Durocher, Y. eds. Bloxham, Scion Publishing Ltd., 2007

Požadavky

Úspěšné složení zkoušky, která sestává z písemného testu a následné ústní části (diskuze testu, doplňující otázky).

Garant

RNDr. Ondřej Vaněk, Ph.D.