Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie I (b) (MC260P01M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC260P01M - Fyzikální chemie I (b), Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

TERMODYNAMIKA 1. AXIOMATICKÁ VÝSTAVBA KLASICKÉ TD 1.1. Základní pojmy 1.2. I. věta termodynamiky (formulace slovní, matematická; Jouleův experiment; entalpie; tepelné kapacity; aplikace na děje v uzavřeném systému; Poissonova rovnice adiabaty) 1.3. Termochemie - aplikace I.věty TD na chemické a fyzikální děje (reakční tepla; skupenská tepla; Kirchhoffova rovnice) 1.4. II. věta termodynamiky (formulace slovní; entropie; formulace matematická; změna entropie při dějích v uzavřených systémech; Gibbsova a Helmholtzova energie, statistická definice entropie) 1.5. III. věta termodynamiky (Nernstův tepelný teorém; slovní formulace; výpočet absolutní hodnoty entropie)2. APLIKACE TD (I. a II. věty) NA FYZIKÁLNÍ A CHEMICKÉ PŘEMĚNY A NA SYSTÉMY V ROVNOVÁZE 2.1. Základní veličiny pro termodynamický popis vícesložkových systémů (parciální molární veličiny, chemický potenciál, fugacita, aktivita) 2.2. Termodynamika míšení (směšovací stavové veličiny) 2.3. Fázové rovnováhy (podmínka fázové rovnováhy; Gibbsův zákon fází; jednoslož?kové soustavy - Clapeyronova rovnice, Clausiova-Clapeyronova rov.; dvousložkové soustavy - Henryho zákon, Roultův zákon, koligativní vlastnosti roztoků; třísložkové soustavy - Nernstův rozdělovací zákon) 2.4. Rovnováhy v mezifází (adsorpce, adsorpční izotermy) 2.5. Chemické rovnováhy (rozsah reakce; stupeň konverze; reakční Gibbsova energie; podmínka chem. rovnováhy; rovnovážná konstanta; reakční izoterma, izobara, izochora; rovnovážné složení - ovlivňování vnějšími podmínkami)

Literatura

P.W. Atkins: Physical Chemistry, Oxford University PressW.J. Moore: Fyzikální chemie, SNTL, PrahaJ. Dvořák, R. Brdička: Základy fysikální chemie, Academia, Praha

Požadavky

Zápočet: K udělení zápočtu je třeba získat 20 bodů. Body student získává za aktivní účast na cvičení (1 cvičení = 1 bod) a za výsledky ze dvou zápočtových testů. Maximální počet bodů z jednoho testu je 10. Nemá-li student po ukončení semestru potřebný počet bodů, má dva opravné pokusy na souhrnný zápočtový test, z kterého lze získat až 20 bodů.Zkouška:Získání zápočtu je nutnou podmínkou pro skládání zkoušky.Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Zkouškový test je ohodnocen maximálně 20 body, pro postoupení k ústní části musí student z testu získat alespoň 12 bodů. Výsledné hodnocení zkoušky závisí na výsledku testu i ústní části. Jestliže student ani při třetím pokusu nezíská potřebných 12 bodů, může být ústně přezkoušen, dosáhl-li z posledního pokusu alespoň 10 bodů, nebo v součtu ze všech tří testů získal alespoň 24 bodů. Jestli-že má student předmět zapsán již podruhé, poslední pokus vždy zahrnuje i ústní část.

Garant

doc. RNDr. Iva Zusková, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavel Dubský, Ph.D.RNDr. Eliška Procházková, Ph.D.RNDr. Kateřina Ušelová, Ph.D.doc. RNDr. Iva Zusková, CSc.