Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika III (a) (MC260P06)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC260P06 - Fyzika III (a), Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Co je a k čemu je kvantová mechanika (KM). Nástin experimentálních poznatků, které vedly ke vzniku KM. Typické projevy mikrosvěta: kvantování hodnot fyzikálních veličin, kvantové vlastnosti světla a vlnová povaha částic (vlnově-korpuskulární dualismus), klíčová role měření v KM a relace neurčitosti, statistická povaha KM. Vztah mezi kvantovou a klasickou fyzikou. Vztah energie a frekvence fotonu. Hybnost a vlnová délka fotonu. De Broglieova hmotná vlna.2. Pojem stavu mikrosoustavy. Vlnová funkce - její vlastnosti a statistická interpretace. Husto-ta pravděpodobnosti výskytu částice. Normování. Princip superpozice stavů. Vlnové klubko.3. Operátory v KM. Lineární a hermitovské operátory. Základní matema-tické operace s operátory. Popis fyzikálních veličin pomocí operátorů. Operátory souřadnice, hybnosti (impulsu), momentu hybnosti, kinetické energie a potenciální energie. Hamiltonův operátor (hamiltonián). Komutační relace. Vlastní hodnoty a vlastní funkce operátorů fyzikálních veličin a jejich význam. Střední hodnoty fyzikálních veličin. Elementární popis experimentu v KM. Souvislost současné měřitelnosti více fyzikálních veličin s komutací jejich operátorů. Relace neurčitosti.4. Časová změna stavu soustavy. Nestacionární Schrödingerova rovnice. Stacionární Schrö-din-gerova rovnice. Stacionární a nestacionární stavy. Jednoduché aplikace: Volná částice. Částice v potenciálové jámě. Potenciálový schod (stupeň). Průchod částice potenciálovým valem - tunelový jev. Lineární harmonický oscilátor. Tuhý rotátor.5. Částice v kulově symetrickém poli. Orbitální moment hybnosti, kvantová čísla l a m. Schrödingerova rovnice pro atom vodíku. Separace vlnových funkcí (atomových orbitalů) na radiální a úhlovou část. Energetické hladiny atomu vodíku. Sternův-Gerlachův pokus a spinový moment hybnosti (spin). Význam spinu.6. Zobecnění postulátů KM pro systémy více částic. Oddělení pohybu jader a elektronů v mo-le-kule (adiabatická aproximace). Systém stejných částic. Princip nerozlišitelnosti (totožnosti) částic. Symetrické a antisymetrické vlnové funkce. Bosony a fermiony. Jednočásticové přiblížení. Pauliho princip. Pojem chemické vazby z hlediska KM. Molekula vodíku. Kmity atomů v molekule. Rotační stavy molekuly.

Literatura

Pišút J., Gomolčák L., Černý V.: Úvod do kvantovej mechaniky, 2.vyd., ALFA Bratislava-SNTL Praha, 1983Dlouhá J.: Kvantová mechanika pro posluchače studia učitelství fyziky, Skriptum, SPN Praha, 1979Blochincev D.I.: Základy kvantové mechaniky, NČSAV Praha, 1956

Garant

RNDr. Vojtěch Kapsa, CSc.