Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika I (MC260P34)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC260P34 - Fyzika I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod (2 hodiny)Základní fyzikální pojmy. Pohyb, prostor a čas v klasické mechanice. Limity platnosti klasické mechaniky.1. Mechanika hmotného bodu (10 hodin)Kinematika hmotného bodu: hmotný bod, pohyb a dráha hmotného bodu, přímočarý rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb, křivočarý pohyb, pohyb po kružnici.Dynamika hmotného bodu: Newtonovy pohybové zákony, skládání a rozkládání sil, síly setrvačné, síly působící při křivočarém pohybu, hybnost, impuls, práce, energie, výkon.2. Gravitační zákon (4 hodiny)Newtonův gravitační zákon, tíha, pohyb v zemském tíhovém a gravitačním poli.3. Kmity (8 hodin)Kmity netlumené, harmonický oscilátor, energie harmonického oscilátoru, matematické a fyzické kyvadlo, kmity tlumené a nucené, skládání kmitů.4. Mechanika soustav hmotných bodů a tuhého tělesa (10 hodin)Popis soustavy hmotných bodů a tuhého tělesa.Statika tuhého tělesa: skládání sil působících na tuhé těleso, těžiště, rovnovážná poloha tělesa.Kinematika a dynamika tuhého tělesa: pohyb translační a rotační, kinetická energie tuhého tělesa, moment setrvačnosti, moment hybnosti, tření.5. Mechanika kontinua (10 hodin)Základní pojmy mechaniky kontinua: deformace a napětí, rychlost deformace, rovnice rovnováhy a pohybová rovnice kontinua (přehledně)Deformace pevných látek: zobecněný Hookeův zákon, deformace plastická, mez pevnosti.Mechanika tekutin: hydrostatika, Archimedův a Pascalův zákon, hydrodynamika, rovnice kontinuity, Bernoulliova rovnice, pohyb vazkých tekutin, Poisseuillův a Stokesův zákon.6. Vlnění (4 hodiny)Postupné vlnění příčné a podélné, interference vlnění, stojaté vlnění, odraz vln, Huygensův princip, Dopplerův jev, vlnová rovnice, rychlost šíření vlnění.V případě dostatku času (nebude vyžadováno ke zkoušce)7. Základy speciální teorie relativity (4 hodiny)Postuláty STR, Lorentzova transformace, kinematické důsledky Lorentzovy transformace: dilatace času, kontrakce délek, transformace rychlostí, relativistická hybnost a energie.

Literatura

Stručné podklady k přednášce: http://sals.natur.cuni.cz/Z. Horák, F. Krupka: Fyzika I. SNTL, Praha 1981.A. Havránek, Mechanika I, II, skriptum UK MFF, Karolinum, Praha 1995.J. Hofmann, M. Urbanová: Fyzika I, VŠCHT, Praha 1998.A. Hlavička a kol.: Fyzika I pro pedagogické fakulty, SPN, Praha, 1971.E. R. Jones, R. L. Childers: Contemporary College Physics, Addison-Wesley Publishing Company, 1990.M. Alonso, E. J. Finn: Fundamental University Physics, Volume I: Mechanics, Addison-Wesley Publishing Company 1967.

Požadavky

Zápočet bude udělen za získání dostatečného počtu bodů. Body lze získat za správně vyřešené příklady v testech (dva testy během semestru a dva opravné testy během zkouškového období) nebo za řešení náročnějších příkladů během semestru. Podrobnější informace jsou uvedeny v systému Moodle. Zkouška je pouze ústní. Nutnou podmínkou pro konaní zkoušky je udělení zápočtu. Při zkoušce jsou studentovi zadány dvě oblasti, které se shodují se sylabem přednášky. Na přípravu je 30 min. Vlastní zkouška trvá v průměru 30 min. Pro úspěšné zvládnutí zkoušky je třeba zodpovědět obě otázky a dokázat porozumění problému (excelentní zodpovězení jedné nevykompenzuje naprostou neznalost druhé otázky).

Garant

doc. RNDr. Miroslav Cieslar, CSc.