Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Druhé kvantování, diagramy, poruchová teorie a coupled clusters (MC260P57)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC260P57 - Druhé kvantování, diagramy, poruchová teorie a coupled clusters, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Kreační a anihilační operátory v souřadnicové a MO reprezentaci.Anti-komutační relace pro fermiony a bosony, zavedení Fermiho vakua.Časové a normální uspořádání, kontrakce, časová a bezčasová Wickova věta.Diagramatická reprezentace Wickovy věty, zavedení Goldstoneových diagramů.Schrodingerův, Heissenbergův a interakční obraz, časově závislá poruchová teorie.Pojem propagátoru, jednočásticová Greenova funkce a její diagramatická reprezentace, Dysonova rovnice, selfenergie.Linked diagram theorem v časově závislé poruchové teorii.Časově nezávislá poruchová teorie (BWPT a RSPT). Kancelace unlinked a renormalizačních diagramů v RSPT.Zavedení Hugenholtzových diagramů, diagramatická pravidla pro RSPT Goldstoneovy, Brandowovy a Hugenholtzovy diagramy.Klastrový rozvoj vlnové funkce, algebraické odvození CC rovnic (Baker-Campbell-Hausdorffův rozvoj).Diagramatická reprezentace klastrových amplitud a diagramatické odvození CC rovnic.Souvislost MBPT a CC jako poruchového rozvoje do nekonečného řádu.Praktická formulace CCSD rovnic, linearizace pomocí intermediátů.

Literatura

Many-Body Methods in Chemistry and Physics: MBPT and Coupled-Cluster Theory,Isaiah Shavitt and Rodney J. Bartlett,Cambridge University Press 2009

Požadavky

Zkouška probíhá ústně s písemnou přípravou, rozsahem odpovídajícím syllabu.

Garant

doc. Dr. rer. nat. Jiří Pittner, DSc.

Vyučující

doc. Dr. rer. nat. Jiří Pittner, DSc.