Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kinetika přírodních dějů (MC260P66)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC260P66 - Kinetika přírodních dějů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. ZÁKLADNÍ POJMY, VELIČINY A KLASIFIKACE: Chemické reakce a rovnice; Klasifikace chemických reakcí; Reakční rychlost a rychlostní rovnice2. ŘEŠENÍ KINETICKÝCH SCHÉMAT: Konkurenční a protisměrné reakce; Následné reakce  aproximace stacionárního stavu ; Kdy lze použít aproximaci stacionárního stavu ; Lineární řetězové reakce bez terminace a s terminací; Kinetické charakteristiky řetězových reakcí; Střední doba života aktivních center; Střední délka kinetického řetězce ; Rozvětvené řetězové reakce; Reakce vodíku s kyslíkem v plynné fázi; Explosní limity; Obecné řešení kinetiky rozvětvených řetězových reakcí3 EXPERIMENTÁLNÍ METODY; Dokonale promíchávaný vsádkový reaktor; Trubkový reaktor s pístovým tokem; Dokonale promíchávaný průtokový reaktor; Relaxační metody; Další metody studia rychlých reakcí4 TEORIE ELEMENTÁRNÍCH REAKCÍ: Srážková teorie elementárních reakcí; Frekvence srážek v jednotkovém objemu reakční směsi; Energeticky a stéricky účinné srážky; Teorie aktivovaného komplexu (tranzitního stavu); Plocha potenciální energie, reakční koordináta; Odvození vztahu pro rychlostní konstantu;5 ELEMENTÁRNÍ REAKCE V ROZTOCÍCH: Reakce řízené (kontrolované) difusí; Difuse, Brownův pohyb, mikrobrownův pohyb; Zákony difuse ; Výpočet rychlostní konstanty kd; Difusí kontrolované reakce iontů; Reakce v roztocích řízené chemickým dějem; Vliv tlaku na elementární reakce v roztocích; Vliv elektrostatických interakcí reaktantů ; Specifické vlivy reakčního prostředí. Hammettova rovnice; Lineární korelace Gibbsových energií6 KATALÝZA A INHIBICE CHEMICKÝCH REAKCÍ: Principy funkce a klasifikace katalyzátorů a inhibitorů; Principy katalýzy; Katalýza, katalyzátory; Principy inhibice; Inhibice, inhibitory; Acidobazická katalýza. Kinetika kysele katalyzovaných reakcí; Kinetika bazicky katalyzovaných reakcí; Enzymová katalýza; Základní kinetika enzymových reakcí; Kompetitivní inhibice enzymových reakcí; Nekompetitivní inhibice enzymových reakcí; Antikompetitivní inhibice enzymových reakcí; Heterogenní katalýza; Adsorpční rovnováha; Langmuirova adsorpční izoterma; Izotermy pro disociativní adsorpci a pro koadsorpci; Izoterma BET - vícevrstvá adsorpce; Rychlostní rovnice heterogenně katalyzovaných reakcí.

Literatura

J. Vohlídal, Chemická kinetika, Karolinum, Praha 2001.

Požadavky

Zkouška je ústní. Silně akcentováno je skutečné porozumění probrané látce, nikoliv "naučení se" něčeho nazpaměť. Požadováno je též používání správné terminologie a "umění" aplikovat obecné vztahy na řešení příkladů s konkrétními látkami.

Garant

prof. RNDr. Jiří Vohlídal, CSc.