Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody molekulové dynamiky a Monte Carlo (MC260P79)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC260P79 - Metody molekulové dynamiky a Monte Carlo, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Minikurz statistické mechaniky - statistické soubory, výpočet termodynamických veličin, korelační a distribuční funkce, ergodický teorém. 2. Meziatomové a mezimolekulové potenciály. 3. Integrace klasických pohybových rovnic - metody Verlet a prediktor-korektor (Gear) 4. Základy metod Monte Carlo. Metropolisova metoda generace kanonického souboru. 5. Simulační protokol: počáteční podmínky, vstupní parametry, periodické okrajové podmínky, interakční cutoff, Ewaldova sumace, simulace za konstantní teploty a za konstantního tlaku. 6. Metody vizualizace a analýzy výsledků. V rámci přednášky se bude konat jak teoretický výklad, tak praktické ukázky počítačových simulací.

Literatura

M. P. Allen a D. J. Tildesley: Computer simulations of liquids, Clarendon Press, Oxford, 1991. D. Frenkel a B. Smit: Understanding molecular simulations, Academic Press, New York, 2002.

Požadavky

Zkoušku může skládat student/ka, který/á nejpozději 3 dny předem předloží zpracovaný samostatný projekt z praktické části.Zkouška je ústní v rozsahu probírané látky (viz sylabus). Základem zkoušky je "obhajoba" samostatného projektu, důraz je kladen na porozumění použitým metodám a podstatě mezimolekulových interakcí v simulovaném systému.

Garant

RNDr. Martina Roeselová, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Pavel Jungwirth, DSc.RNDr. Martina Roeselová, Ph.D.