Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy optické spektroskopie (MC260P94)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC260P94 - Základy optické spektroskopie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Základy teorie elektromagnetického záření (Maxwellovy rovnice, interakce světla s hmotou, polarizovatelnost, komplexní permitivita)2. Poruchový počet, pravděpodobnost přechodu, spektrální intenzity3. Srovnání kvantově-elektrodynamického a klasického popisu pole, Casimirův jev, spontánní emise4. Spektrální techniky používané v chemii a biologii (elektronový cirkulární dichroismus, vibrační absorpce a cirkulární dichroismus, Ramanův rozptyl a Ramanova optická aktivita)5. Výpočty a simulace spekter pomocí běžných kvantově-chemických programů6. Exkurze do Ramanovy laboratoře7. Zdroje záření, lasery, 8. Přístrojové vybavení pro spektroskopii, detekce světla, optické elementy9. Nelineární jevy v optice a jejich využití ve spektroskopii10. Časově rozlišená spektroskopie11. Exkurze: terahertzová spektroskopie, ultrarychlé experimenty, infračervený spektrometr.12. Opakování.

Literatura

skriptahttp://hanicka.uochb.cas.cz/~bour/prednaska/skripta.pdfhttp://hanicka.uochb.cas.cz/~bour/prednaska/skripta2.docMolecular Vibrational?Rotational Spectra, D. Papousek and M. R. Aliev, Elsevier, Amsterdam, 1982.Density-Functional Theory of Atoms and Molecules, R. Parr, W. Yang, Oxford University Press 1989.Josef Kvasnica, Teorie elektromagnetického pole, Academia, Praha, 1985.

Požadavky

Zkouška se skládá z testu, jednoduché otázky jsou shodne se sylabem a probranymi okruhy (Základy teorie elektromagnetického záření,spektrální techniky používané v chemii a biologii, poruchový počet, pravděpodobnost přechodu, spektrální intenzity,zdroje záření, lasery,simulace spekter pomocí běžných kvantově-chemických programů,detekce světla, optické elementy, nelineární jevy v optice a jejich využití ve spektroskopii, časově rozlišená spektroskopie).

Garant

RNDr. Petr Kužel, PhD.

Vyučující

prof. RNDr. Petr Bouř, CSc.RNDr. Petr Kužel, PhD.