Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemická informatika (MC270P10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC270P10 - Chemická informatika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Vizualizace pomocí HTML, základy HTML, formáty datových souborů, webové prohlížeče a pluginy. E-mailové diskuzní skupiny.2. Nástroje k tvorbě vědeckých pojednání - Přehled software vhodného k tvorbě vědeckých publikací. Publikační proces - definice pojmů primární, sekundární a terciární literatura, bibilografické databáze - obecný popis.3. Průvodci chemickými zdroji (Database sumary sheets, vyhledávací obecné a specializované servery, adresáře online, tištěné příručky). Počítačové hledání (na Internetu - adresáře, vyhledávací servery, relační databáze, vyhledávácí dotazy - úvod do SQL).4. Průběžné sledování informací - current awareness, e-mail alerts, časopisy online, bibliografické databáze (Web of Science), doručování dokumentů. Sovníky, Encyklopedie, Tabulky.5. SciFinder.. Návod k používání software pro přístup k databázím CAS - CA Plus, Registry, ...6. Hledání podle textových údajů (autoři, subjekt, identifikátory sloučeniny). Tištěná Chemical Abstracts.7. Hledání fyzikálních a chemických vlastností sloučenin (Beilstein Handbook). 8. Reaxys - webová aplikace pro přístup k databázím Beilstein, Gmelin a Patent Chemistry database. 9. Patenty. Definice, podmínky pro udělení, způsob ochrany práv, patentové databáze. Toxikologické informace. Bezpečnostní listy (MSDS), toxikologické databáze (Toxnet, HSDB).10. Příkazový řádek MS Windows. Základy tvorby skriptů/dávkových úloh.11. Jak připravit prezentaci v PowerPointu. Získávání a organizace materiálu pro vizuální prezentaci, základy rozložení a návrhu prezentace.12. Závěrečný online test.

Literatura

Veškeré studijní materiály potřebné ke zvládnutí předmětu jsou dostupné na http://dl2.cuni.cz/course/view.php?id=1413 pro studenty zapsané do kurzu.

Požadavky

Pro udělení zápočtu je nutné splnit následující: zaregistrovat se v systému moodle.orgchem.cz, kde probíhá online komunikace mezi vyučujícím a studenty každý týden vyřešit úspěšně a včas cvičení k tématům daného týdne (~ 1 h týdně) vyřešit závěrečný test, který se skládá z otázek řešených v rámci průběžných cvičení (test se řeší v hodině online, je nutné dosáhnout alespoň 60% bodů)

Garant

doc. RNDr. Jindřich Jindřich, CSc.