Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie léčiv (MC270P22)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC270P22 - Chemie léčiv, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Názvy farmak, databázové systémy, lékové formy.2. ATCC klasifikace, lékopis.3. Léčiva zažívacího traktu (ATCC A01 - A16)4. Léčiva kardiovaskulárního systému, léčiva k ovlivnění parametrů krve (ATCC C01 - C10, B01 - 03)5. Dermatologika (D01 - D11)6. Léčiva urogenitálního traktu a pohlavní hormony (G01-G04), systémová hormonální léčiva (kat. H - informace).7. Antiinfektiva pro systémovou aplikaci(J01 - J07), Antiparazitika ((P01 - P03).8. Cytostatika a imunomodulancia(L02 - L04)9. Léčiva muskuloskeletárního systému (M01 - M05)10. Léčiva nervového systému (N01 - N06)11. Léčiva respiračního systému (R01 - R06)12. Léčiva smyslových orgánů(S01 - S02)Kurz se v každé z uvedených skupin zabývá základními resp. nejčastěji používanými farmaky a zdůrazňuje jejich použití napříč terapeutickým spektrem. Charakteristika farmak vychází jak z mechanismu účinků v kontrastu s mechanismem atakované choroby, zahrnuje třídění podle chemických struktur a popisuje pouzívané lékové formy.

Literatura

Pharmindex Brevíř, MediMedia Information s.r.o., Praha(aktuální vydání). Základy Farmakologie, Triton, Praha 1999. Hynie S.: Farmakologie v kostce, Triton , Praha 2001 Remedia Kompendium, Panax Praha (vydání 1996 a další) Lullmann H., Mohr K., Ziegler A., Bieger D.: Barevný atlas farmakologie, Grada Publishing s.r.o (2001). Elektronické materiály k přednášce jsou dostupné na adrese moodle.orchem.cz (po přihlášení)

Požadavky

Zkouška je ústní po předchozí přípravě. Základem jsou odpovědi na dvě otázky ze seznamu, které jsou potom v diskuzi se zkoušejícím upřesněny. Testován je i celkový přehled v probírané látce.Otázky jsou zveřejněny na stránkách http://moodle.orgchem.cz/ pod položkou Chemická léčiva 1 a jsou dostupné frekventantům kurzu. Heslo pro přístup je sděleno na první přednášce.

Garant

doc. Ing. Stanislav Smrček, CSc.