Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Značené sloučeniny (MC270P40)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC270P40 - Značené sloučeniny, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Separace přírodních nuklidů a příprava radionuklidů.2. Názvosloví značených sloučenin.3. Příprava organických sloučenin obsahujících deuterium a tritium.4. Sloučeniny značené izotopy uhlíku - 11C, 13C, 14C.5. Sloučeniny dusíku - 15N.6. Sloučeniny fosforu 32P.7. Sloučeniny kyslíku - 18O.8. Sloučeniny síry - 35S.9. Sloučeniny halogenů.10. Stabilita, analýza a čistota značených sloučenin.Hlavní důraz je kladen na přípravu, analýzu, separaci a vlastnosti organických molekul a biomolekul značených radioaktivními izotopy.

Literatura

Lešetický L.: Metody přípravy izotopicky značených sloučenin. Skripta UK v Praze, Přírodovědecká fakulta, SPN Praha 1977.K předmětu nejsou elektronické materiály.

Požadavky

Zkouška zahrnuje teoretické, metodické i praktické aspekty syntézy a využití značených sloučenin v rozsahu prezentovaném během přednášek. Ve zkušebních otázkách jsou zahrnuta i témata týkající se bezpečnosti práce se zdroji ionizujícího záření. Zkouška je ústní po předchozí písemné přípravě.

Garant

doc. Ing. Stanislav Smrček, CSc.