Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radionuklidy v biologických vědách (MC270P48)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC270P48 - Radionuklidy v biologických vědách, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Možnosti využití radionuklidů v biologických, biochemických a biomedicínských vědách.2. Stopovací metody, studium distribuce a metabolismu.3. Značené sloučeniny, stabilita, uchovávání, způsoby manipulace.4. Způsoby detekce ionizujícího záření v kombinaci s chromatografickými technikami (TLC, HPLC, GLC).5. Kapalinová scintilace při měření biologických vzorků. Zdroje chyb při měření radioaktivity.6. Autoradiografie, zobrazovací desky na principu fotostimulované luminiscence.7. Syntéza a biosyntéza biologicky aktivních sloučenin značených měkkými beta zářiči 14C a 3H a jejich aplikace při testování nových léčiv a pesticidů.8. RIA, DNA postlabeling.9. Studium receptorových interakcí, farmakokinetiky.10 Bezpečnost práce při užití otevřených zářičů.

Literatura

Hendee W.R.: Radioactive Isotopes in Biological Research, John Wiley 1973 Smrček S.: Habilitační práce, ČVUT Praha, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská.  K předmětu nejsou elektronické materiály.

Požadavky

Zkouška z předmětu zahrnuje fakta uváděná na přednáškách, součástí je teoretický rávrh radiobiologického experimentu dle zadaného problému. Zkouška je ústní po předchozí písemné přípravě.

Garant

doc. Ing. Stanislav Smrček, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Stanislav Smrček, CSc.