Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jaderná chemie (MC270P58)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC270P58 - Jaderná chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Struktura atomového jádra. Silová působení. Vlastnosti mikročástic. Systematika subnukleárních částic. Atomové jádro.2. Samovolné jaderné přeměny. Radioaktivita. Elektromagnetické přechody. Isobarické přeměny. Přeměna alfa. Spontánní štěpení. Zvláštní přeměny.3. Jaderné reakce. Obecné zákonitosti. Reakce neutronů. Reakce nabitých částic. Reakce fotonů. Štěpné rekce. Jaderná fúze. Zdroje jaderných střel.4. Jaderné záření. Interakce záření s látkou. Měření jaderného záření. Biologické účinky záření..5. Vlastnosti nuklidů. Systematika nuklidů. Izotopie prvků.6. Jaderná energie. Jaderné reaktory. Jaderné zbraně.

Literatura

L. Lešetický: Struktura látek. Atomové jádro. Universita Karlova, Praha, 1992.O. Navrátil a kol. : Jaderná chemie, Academia Praha, 1985.V. Majer a kol.: Základy jaderné chemie. SNTL Praha 1981.

Požadavky

Zkouška se skládá ze dvou částí písemné a ústní. Písemná část sestává z tří teoretických otázek a výpočetního příkladu a je hodnocena bodovým hodnocením 3x25 bodů za teorii a 25 bodů za početní příklad. Celkový maximální počet bodů je 100, k postupu do dalšího (ústního) kola je zapotřebí minimálně 60 bodů. Výsledek 0 bodů z některé části písemné zkoušky anuluje body ostatní.Orientační hodnocení po písemné části: 92-100 bodů výborně 80 - 91 bodů velmi dobře 60 - 79 bodů dobřeÚstní část sleduje celkovou orientaci v oboru jaderná chemie, součástí je i rozbor první písemné části, případné upřesnění odpovědí v ní obsažených.Ke zkoušce je nutné přinést vlastní kalkulačku, možno použít vlastní periodickou tabulkuOtázky k teoretické části jsou zveřejněny na stránkách http://moodle.orgchem.cz/ pod položkou jaderná chemie přednáška a jsou dostupné frekventantům kurzu. Heslo pro přístup je sděleno na první přednášce.

Garant

doc. Ing. Stanislav Smrček, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Stanislav Smrček, CSc.