Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organická chemie pro nechemické obory (MC270P76)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC270P76 - Organická chemie pro nechemické obory, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

ÚvodO čem pojednává organická chemieOrganická chemie a živá přírodaOrganická chemie v běžném životěChemická vazbaElektronové konfigurace prvků hybridizaceKovalentní vazbaInduktivní efekt, rezonanceIsomerieAlkany a cykloalkanyNázvosloví alkanůReakce alkanůGeometrická isomerie a konformaceAlkeny a alkinyAdice na násobné vazbyMarkovnikovovo pravidlo1,4-adiceStereochemieChiralita, prvky symetrieEnantiomery, biologické vlastnostiAromátyDefinice aromaticityElektrofilní aromatická substituceVliv substituentů na další substitucePolycyklické aromatické sloučeninyAlkylhalogenidyPřípravaSN1 a SN2 substituceE1 a E2 mechanismusAlkoholy a fenolyVlastnosti alkoholů (H-vazby, acidita, bazicita, nukleofilita)Reakce alkoholůThioly, ethery a thioetheryAldehydy, ketonyKarbonylová skupinaSyntéza aldehydů a ketonůNukleofilni adice na C=O (alkoholy, Grignardovy činidla, hydridy, kyanidy)Keto-enol tautomerieEnoláty, využití v syntéze (aldolové kondenzace, malonesterové reakce)ChinonyKarboxylové kyselinyAcidita (pKA), resonanční struktury karboxylátového iontuI efektPříprava karboxylových kyselinEsterifikace a estery, amidy, nitrily, halogenidyThioesteryAminyPříprava aminůBazicita, vodíkové vazbyReakce s kyselinami, kvaternizaceReakce s kyselinou dusitouKopulace a azobarvivaHeterocyklické aminySacharidyFischerovy vzorce, Haworthovy vzorce, konformační vzorceOxidace, redukceAcylace, etherifikaceOligosacharidy, polysacharidyAminokyseliny a peptidyPeptidová vazbaSyntéza peptidů na pevné fáziPřírodní látky

Literatura

J. McMurry: Organická chemie; VŠCHT Praha, http://vydavatelstvi.vscht.cz/katalog/uid_isbn-978-80-7080-637-1/anotace/ PUBLIKACE JE V OBOROVÉ KNIHOVNĚ J. Svoboda: Organická chemie I.; VŠCHT Praha, http://vydavatelstvi.vscht.cz/katalog/uid_isbn-978-80-7080-561-9/anotace/ CELÁ PUBLIKACE JE ON-LINE PŘÍSTUPNÁ Trnka T., Klinotová E., Kotora M., Sejbal J. Organická chemie pro posluchače nechemických oborů Klinotová E. a Smrček S. Přehled organické chemie pro posluchače KATA, PřF UK Pacák J. Stručné základy organické chemieDalší materiál naleznete na Moodle.

Požadavky

Zkouška je složena z písemné a ústní části (>55% písemné části; písemka nastavuje i orientační hodnocení: 55-65 dobře, 65-79 velmi dobře, 80-100 výborně). Pro úspěšné složení zkoušky je třeba zvládnou ústní část. V opačném případě si student/ka při dalším termínu zopakuje i písemnou část.Prosím, aby druhý opravný termín druhého zápisu (jinak řešeno 3. pokus podruhé zapsaného předmětu) byl zapisován na 30.6. kdy zasedne komise, která rozhodne o výsledku zkoušky.