Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie III (b) (MC280P21B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC280P21B - Fyzikální chemie III (b), Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Termodynamika - I. a II. větaFázové rovnováhy - jednosložkové soustavy (Clapeyronova rovnice a Clausiova-Clapeyronova rovnice), dvousložkové soustavy (rovnováha kapalina-pára), třísložkové soustavy (rozdělovací rovnováha). Chemické rovnováhy - rovnovážná konstanta a rovnovážné složení. Silné elektrolyty - iontová síla, produkt rozpustnosti a rozpustnost. Rovnováhy v roztocích slabých elektrolytů - kyseliny a báze, pufry, hydrolyzující soli. Galvanické články - Nernstova rovnice, využití potenciometrie k určení fyzikálně-chemických charakteristik (střední aktivitní koeficient, produkt rozpustnosti, rovnovážná konstanta, reakční entalpie a entropie). Reakční kinetika - reakční rychlost, rychlostní rovnice, Arrheniova rovnice.

Literatura

J. Novák: Příklady a úlohy z fyzikální chemie I, VŠCHT, Praha, 1996 L. Bartovská, M. Bureš, P. Chuchvalec: Sbírka příkladů z fyzikální chemie II, VŠCHT, Praha, 1996 Z. Adamcová a kol.:Příklady z fyzikální chemie, SNTL, Praha, 1989 P.W. Atkins: Physical Chemistry, Oxford University Press, Oxford, 1994

Požadavky

Podmínkou pro získání zápočtu je minimálně 75% účast na výuce.Ke zkoušce musí student/ka vypracovat a prezentovat dva referáty na zadané téma.

Garant

RNDr. Kateřina Ušelová, Ph.D.