Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organická chemie I (b) (MC280P66B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MC280P66B - Organická chemie I (b), Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Sylabus přednášek předmětu Organická chemie I (b) pro bakalářské studijní programy na Přírodovědecké fakultě Karlovy Univerzity v Praze1. Předmět organické chemie, struktura organických sloučenin, chemický vzorec a struktura, uhlíkatý skelet a funkční skupiny, názvoslovné principy (probírají se v rámci cvičení), přehled základních typů vazeb a interakcí.2. Chemická vazba, kovalentní vazba, energetický popis, hybridizace na atomech uhlíku, dusíku a kyslíku, struktura methanu, ethanu, ethenu, ethynu, teorie molekulových orbitalů, HOMO a LUMO. 3. Polární kovaletní a iontové vazby, polarita molekul a vztah k reaktivitě, dipólový moment, vazba v konjugovaných systémech, reverzibilní kovalentní interakce.4. Nevazebné interakce 1. Elektrostatické interakce, induktivní síly, disperzní síly, donor-akceptorové interakce, teorie HSAB, vodíková vazba.5. Nevazebné interakce 2. Méně obvyklé vodíkové vazby, halogenové vazby, CH-pí interakce, pí-pí interakce, kation-pí interakce, formální náboje, Bronstedovy a Lewisovy kyseliny a báze, elektrofily a nukleofily.6. Alkany, vlastnosti, příprava, reakce alkanů, stabilita radikálů, průběh a selektivita radikálových substitucí, Hammondův postulát, reaktivita cykloalkanů.7. Stereochemie alkanů, konformace, cykloalkany.8. Stereochemie, chiralita, optická aktivita, enantiomery, diastereomery, vlastnosti stereoisomerů, meso-sloučeniny, stereochemické vzorce, určování absolutní a relativní konfigurace (probírá se v rámci cvičení), stereogenní prvky - různá stereogenní centra, axiálně a planárně chirální molekuly, enantiomerní přebytek, dělení enantiomerů, asymetrická syntéza a získávání opticky aktivních látek.9. Alkeny 1. Fyzikální vlastnosti, stabilita alkenů, mechanismus elektrofilní adice, stabilita a přesmyky karbokationtů, Hammondův postulát, adice halogenů, halogenvodíků, hydratace, merkurace, adice HO-X, Markovnikovské produkty, adice syn a anti.10. Alkeny 2. Hydroborace, adice karbenů, Kharashova radikálová adice, epoxidace, příprava cis a trans diolů, ozonizace, štěpení pomocí manganistanu draselného, hydrogenace, polymerace, radikálová substituce v allylové poloze.11. Alkyny, struktura a vlastnosti, elektrofilní adice, hydratace, adice halogenů a halogenovodíků, trans-adice, příprava alkynů, hydroborace, hydrogenace na alkany a alkeny, redukce alkalickými kovy v kapalném amoniaku, kyselost terminálních alkynů a reakce acetylidů, nukleofilní adice.12. Dieny, konjugované systémy, elektrofilní adice, adice halogenů a halogenvodíků, 1,2 a 1,4-adice, kinetické a termodynamické řízení reakce, pericyklické reakce, Diels-Alderova reakce, dien a dienofil, HOMO-LUMO interakce, reakce řízené orbitalovou symetrií, endo produkty, Huisgenova cykloadice.13. Aromatické sloučeniny 1., Struktura a stabilita benzenu, MO benzenu, aromaticita, rozdíl v reaktivitě aromátů a dienů, elektrofilní aromatické substituce.

Literatura

Doporučená studijní literatura:John Mcmurry: Organická chemie, 2004 (v češtině) nebo též anglické vydání.Susan McMurry: Studijní příručka a řešené příklady k českému vydání učebnice "John McMurry: Organická chemie", 2004Další literatura:Francis Carey: Organic Chemistry (v angličtině)Červinka a kol. Organická chemieSkripta:Svoboda: Organická chemie I, VŠCHT Praha 2008Trnka T., Klinotová E., Kotora M., Sejbal J. Organická chemie pro posluchače nechemických oborů, PřF UK Praha 2002, - obsahují jen část požadované látkyPytela: Organická chemie: Názvosloví a obecné principy, Univerzita Pardubice 2010 (1. sešit)Hanusek: Organická chemie: Vlastnosti a reaktivita organických sloučenin, Univerzita Pardubice 2010 (2. sešit)Macháček, Panchartek, Večeřa: Organická chemie I, VŠCHT Pardubice, 1989, eventuálně reediceMacháček, Panchartek, Pytela: Organická chemie II, VŠCHT Pardubice, 1991, eventuálně reedice

Požadavky

Organická chemie I(b) je zakončena zápočtem a zkouškou a podmínky se řídí zkušebním řádem PřF UK. Pro úspěšné získání zápočtu je nutné absolvovat zápočtový test se ziskem alespoň 60% a je záležitostí cvičení z Organické chemie I(b). Zkouška je písemná a je podmíněna zápočtem.

Garant

prof. Pavel Kočovský, DSc.