Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do demografie (MD360P01D)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MD360P01D - Úvod do demografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Organizace studia demografie na přírodovědecké fakultě UK.Předměty bakalářského programu, navazující magisterské studium demografie. Tematické okruhy demografického studia.2. Demografie jako vědní oborPostavení demografie v rámci vědeckého bádání. Vymezení předmětu demografie. Populační studia. Vazba rozvoje demografické vědy na populační vývoj.3. Historie demografie ve světě a v České republice.Nejstarší data o obyvatelstvu, rozvoj demografie od 17. století, světové demografické školy, česká demografie.4. Základní a aplikovaný demografický výzkum.Sběr a základní zpracování demografických dat na území ČR a EU. Výzkumné demografické ústavy. Vědecké společnosti.5. Základní demografická literaturaPříručky a specializované časopisy, domácí a zahraniční. Bibliografie. Práce s literaturou. Knihovny.6. Aplikace demografie a aktuální demografické problémyDemografie regionální a aplikovaná, demografické stárnutí.7. PrezentacePravidla a formy písemných prací předkládaných během studia (struktura, citace), veřejná prezentace. Požadavky na studenty:Písemná anotace 3 článků s demografickou tematikou.Způsoby a kritéria hodnocení.Předepsaná a aktivní účast na výuce, kvalitní vypracování zadaných úkolů.

Literatura

Doporučená literatura:Mnohojazyčný demografický slovník. Acta demographica XV. Česká demografická společnost. Praha 2005.Z. Pavlík, J. Rychtaříková, A. Šubrtová: Základy demografie. Academia Praha 1986.K. Kalibová. Úvod do demografie. Nakladatelství Karolinum 1997.Demografie (nejen) pro demografy; k vydání připravili Květa Kalibová [et al.]. - 3. upravené vyd. - Praha : Sociologické nakladatelství [2009].Časopis Demografie.

Garant

RNDr. Tomáš Kučera, CSc.

Vyučující

RNDr. Tomáš Kučera, CSc.