Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Populační vývoj České republiky (MD360P11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MD360P11 - Populační vývoj České republiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Vývoj obyvatelstva na území ČR od pravěku až do 18.století. Nejvýznamnější archeologické kultury, první národy, osídlení Slovany. Paleodemografie. Psané dokumenty. Berní rejstříky, katastr, matriky, soupisy obyvatelstva. Statistické období, vývoj obyvatelstva od 18 století do první světové války. Vliv první světové války.2) Vývoj obyvatelstva v letech 1919-1937; ekonomické a sociální podmínky, demografické struktury, trendy demografických procesů. Vývoj obyvatelstva v letech 1938-1945 politická a hospodářská situace, zábor pohraničí, vývoj tří populací (Češi v Protektorátě, Němci v Protektorátě, obyvatelstvo Sudet), příčiny vzestupu sňatečnosti a plodnosti.3) Demografické a další struktury obyvatelstva (data sčítání 1950-2001), rozmístění a struktura obcí, struktura podle věku a rodinného stavu, sociálně-ekonomické složení, zaměstnanost žen, vzdělání, národnost včetně Romského etnika, náboženské vyznání. 4) Sňatečnost a rozvodovost, prvosňatečnost, opakované sňatky, rozvodovost, intenzita a struktury, legislativa, longitudinální a transversální pohledy. Etapy ve vývoji sňatečnosti a jejich charakteristiky. Trend rozvodovosti.5) Porodnost, plodnost žen, reprodukce, manželská a mimomanželská plodnost, pořadí dětí, velikost rodin, diferenční plodnost. Longitudinální a transversální pohled. Domácnosti a rodiny, základní trendy.6) Potratovost (kategorie), legislativa, intenzita a struktury (věk, rodinný stav, počty dětí), plánované rodičovství a antikoncepce. Vývojové trendy.7) Úmrtnost, rozdíly podle pohlaví, věku (kojenecká, perinatální úmrtnost), charakteristiky úmrtnostních tabulek, úmrtnostní trendy, diferenční úmrtnost, příčiny smrti.8) Nové trendy demografického chování po roce 1989.9) Prognóza vývoje obyvatelstva (trendy demografických procesů, změny věkové struktury, ekonomické a sociální důsledky).10) Migrace a změny rozmístění obyvatelstva; objemy, proudy. Urbanizace.11) Demografické stárnutí obyvatelstva a jeho důsledky.

Literatura

Studijní literatura:Dějiny obyvatelstva českých zemí, Mladá fronta Praha 1996M.Kučera: Populace České republiky 1918-1991, Acta Demographica, Praha 1994V.Srb: 1000 let obyvatelstva českých zemí, Karolinum 2004Populační vývoj České republiky 2001-2006, PřF UK Katedra demografie a geodemografie, Praha 2007Population Development in the Czech Republic 2007, SLON 2009Demografická situace České republiky: Proměny a kontexty SLON Praha, 2010 Články v časopisechDemografie; http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/demografieActa Demographica; http://www.natur.cuni.cz/geografie/demografie-a-geodemografie/ceska-demograficka-spolecnost/publikaceActa Geographica; http://web.natur.cuni.cz/gis/aucg/ aj.

Požadavky

Forma zkoušky ústní. Předpokladem je absolvování závěrečného písemného testu.

Garant

prof. RNDr. Jitka Rychtaříková, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Ludmila Fialová, CSc.RNDr. Jiřina Kocourková, Ph.D.prof. RNDr. Jitka Rychtaříková, CSc.