Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická demografie (MD360P12N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MD360P12N - Historická demografie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Předmět historické demografie (dějiny obyvatelstva a historická demografie, historická sociologie, populační vývoj a demografický výzkum) 2) Historicko-demografický výzkum ve vybraných zemích (směry výzkumu v jednotlivých evropských zemích a jejich výsledky, literatura a periodika).. 3) Historicko-demografický výzkum v České republice (charakter pramenné základny jako podklad pro periodizaci historicko-demografického výzkumu, současný stav historicko-demografického výzkumu, literatura, periodika, edice). 4) Možnosti výzkumu v období před psanými prameny (metody a postupy využívané pro studium rozsahu osídlení, využití paleodemografie, hlavní výsledky). 5) Historická demografie období středověku (urbáře, berní rejstříky, městské knihy, církevní spisy, kroniky a d. jako prameny pro výzkum a metody jejich zpracování a využití; historickogeografické metody výzkumu rozsahu osídlení v raném a vrcholném středověku, vnitřní a vnější kolonizace, velikost středověkých osad - venkovské a městské osídlení). 6) Některé rysy demografického chování obyvatelstva ve středověku a raném novověku (sňatkové chování, problém nemanželské plodnosti, infanticida a aborty, úmrtnostní poměry). 7) Prameny pro raný novověk a metody jejich zpracování (prameny státní provenience - katastry, daňové rejstříky; církevní provenience - farní matriky, zpovědní seznamy, status animarum; vrchnostenské provenience - soupisy poddaných, zhosty; agenda městských orgánů; metody zpracování - vzorek obyvatelstva sestavený pro české země pro 17. a 18. století).8) Rozšiřování datové základny a konstituování statistiky a demografie od druhé poloviny 18. století a v průběhu 19. století (tereziánské a josefinské reformy)9) Metody zpracování nepřímých pramenů (typy excerpce a kritika pramenů, speciální metody historické demografie - rekonstrukce rodin, aplikace modelů apod.)10) Demografická skladba obyvatelstva, rodiny a domácnosti u historických populací (sňatkový věk, definitivní celibát, historické klasifikace domácností, životní cykly).11) Možnosti a metody historickodemografické analýzy sňatečnosti, plodnosti (první a opakované sňatky, manželská plodnost, mimomanželská plodnost, sezonnost demografických událostí)12) Možnosti a metody historickodemografické analýzy úmrtnosti (specifika výzkumu úmrtnosti kojenců a malých dětí, mateřská úmrtnost, nadúmrtnost podle věku a pohlaví, mortalitní a demografické krize).13) Migrace obyvatelstva (geografická a sociální mobilita, definitivní, nepravidelné, pravidelné migrace, migrace na dlouhé a krátké vzdálenosti, rozsah a směry migrací, mezinárodní migrace). 14) Hlavní rysy populačního vývoje českých zemí od 16. století - konkrétní výsledky historicko-demografického bádání (starý demografický režim; populační vývoj českých zemí od skončení husitských válek do vypuknutí třicetileté války; populační důsledky třicetileté války, populační vývoj po roce 1650; průběh demografické revoluce v českých zemích; regionální rozdíly).

Literatura

Učebnice a příručky:E. Maur, Základy historické demografie, SNP Praha 1978Z. Pavlík, J. Rychtaříková, A. Šubrtová, Základy demografie, Academia Praha 1986.L. Kárníková, Vývoj obyvatelstva českých zemí 1754-1914, NČSAV Praha. 1965P. Horská ; M. Kučera ; E. Maur ; M. Stloukal, Dětství, rodina a stáří v dějinách Evropy. Panorama Praha 1990.Dějiny obyvatelstva českých zemí, Praha Mladá fronta 1997.Přirozená měna obyvatelstva českých zemí v 17. a 18. století. Sociologický ústav AV ČR Praha 1999.J. Horský ; M. Seligová, Rodina našich předků, nakladatelství Lidové noviny Praha 1997.L. Nesládková, Reprodukce kulturně odlišných skupin obyvatelstva jižní Moravy v novověku na příkladu křesťanů a židů. (Česká demografická společnost, Acta demographica XIV), Praha 2003 Časopisy:Demografie 1959-Historická demografie 1967 -

Požadavky

Požadavky ke zkoušce:Znalost základních metod historicko-demografické analýzyZnalost hlavních rysů charakteru reprodukce historických populací (zvláště na území českých zemí)Požadavky k zápočtu:sestavení rodinného listuvypracování referátu na vybrané téma (na základě literatury)vývoj obyvatelstva v minulosti v regionálním měřítku (na základě sbírek vybraného regionálního muzea)

Garant

doc. PhDr. Alice Velková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Barbora Kuprovádoc. PhDr. Alice Velková, Ph.D.