Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Demografické aplikace SAS II (MD360P39)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MD360P39 - Demografické aplikace SAS II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

The STDRATE procedure. Metody standardizace: přímá, nepřímá a Mantel-Haenszel. Výpočet Atributivní frakce a Populační atributivní frakce. Intervaly spolehlivosti a testování významnosti rozdílů. Míry a rizika. PLOT procedure; GPLOT procedure. Tvorba x,y a dalších grafů v grafickém režimu (GCONTOUR SGPLOT SGSCATTER). Korelační diagramy, histogramy, sloupcové grafy apod. Popis grafů os, apod. Volba typu čar, barev, ap. LIFETEST procedure (Survival analysis - analýza přežití). Neparametrické odhady délky přežití. Kaplan-Meierova metoda a aktuárská (úmrtnostní) tabulka. Cenzorování. Funkce SDF, CDF a PDF. Volba délky intervalů času, testování odlišnosti křivek. Kreslení grafů tabulkových funkcí. Agregovaná a individuální data. LIFEREG procedure. Parametrické odhady délky přežití. Metody odhadu parametrů. Exponenciální a Weibullovo rozdělení. Porovnání parametrického modelu s neparametrickým řešením. Agregovaná a individuální data. PHREG procedure. Semiparametrické modelování. Coxova regrese. Odhady vlivu proměnných (numerické i nominální) na délku přežití.Transformace nominálních proměnných na designové proměnné (designová matice). Proporcionální rizika. Testování významnosti proměnných a jednotlivých kategorií mezi sebou. Metody výběru proměnných. Agregovaná a individuální data. LOGISTIC procedure. CATMOD procedure. Binární logistická regrese. Ordinální logistická regrese. Multinomická logistická regrese. Link funkce. Pravděpodobnost, šance, poměr šancí. Transformace nominálních proměnných na designové proměnné (designová matice). Testování významnosti proměnných a rozdílů mezi kategoriemi. Testování vhodnosti kumulativního logitového modelu. Metody výběru proměnných. Agregovaná a individuální data.  

Literatura

Base SAS 9.4 Procedures Guide.SAS/STAT 9.4 Procedures Guide: Statistical Procedures.Texty obsažené v adresářích texty.

Požadavky

Forma zkoušky ústní. Předpokladem je absolvování závěrečného písemného testu (sestavení programu)a aktivní účast na výuce.

Garant

prof. RNDr. Jitka Rychtaříková, CSc.