Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geostatistika (MD360P45)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MD360P45 - Geostatistika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Uvedení do problematiky a trochu historie. Interpolace v prostoru, metoda IDW. Připomenutí základních statistických pojmů. Náhodná funkce, její vlastnosti a základní charakteristiky, předpoklad stacionarity, vnitřní stacionarita. Variogram, experimentální a teoretický, variografie. Vztah variogramu a kovarianční funkce. Typy teoretických variogramů, izotropní a směrový variogram, geometrická anizotropie. Kriging jako interpolační metoda, jeho vlastnosti, porovnání s jinými způsoby interpolace (zejména IDW a RBF). Grafické znázornění veličin měřených v ploše, rastrová grafika, izolinie. Griding, trasování a shlazení izolinie. Informace o dalších geostatistických metodách: univerzální kriging, kokriging, multivariační geostatistika, podmíněné simulace.Kurs je zakončen písemnou zkouškou.

Literatura

Armstrong, M., Basic linear geostatistics. Springer-Verlag, 1998. Chiles, J.P., Delfiner, P., Geostatistics - Modeling Spatial Uncertainity. Wiley Series in Probability and Statistics, 1999. Deutsch, C.V., Journel, A.G., GSLIB. Geostatistical Software Library and User's Guide. Oxford University Press, 1992. Isaaks, E.H., Srivastava, R.M., An Introduction to Applied Geostatistics. Oxford University Press, 1989. Ježek, J., Využití programu Matlab při výuce geostatistiky. Sborník o výuce statistiky na vysokých školách v ČR, s. 33-41. Matfyz Press 2002. Ježek, J., Geostatistika. Učební text (pdf).Wackernagel, H., Multivariate Geostatisticis. Springer-Verlag, 1995. Vybrané články z odb. časopisů a helpy programů ArcGIS a Surfer.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: Splnění minimálního bodového limitu v písemném testu plus zodpovězení kontrolních otázek, které se týkají přímo testu nebo probrané látky. Součástí testu je též aplikace probíraných metod pomocí počítače.

Garant

Ing. Jaroslav Kraus, Ph.D.