Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny obyvatelstva Evropy (MD360P48)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MD360P48 - Dějiny obyvatelstva Evropy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Regionální diferenciace obyvatelstva Světa. Specifické rysy populačního vývoje obyvatelstva evropského kontinentu (problematika vymezení Evropy a možnosti výzkumu).2 Osídlení Evropy v pravěku; charakter demografické reprodukce, hlavní migrační toky neolitizace pravěkých populací.3. Evropské středomoří ve starověku; římské censy. 4. Vytváření nových populačních struktur v Evropě v polovině 1. tisíciletí: migrace, epidemiologická situace, vliv křesťanství na demografický vývoj. 5. Populační vzestup v Evropě na přelomu 1. a 2. tisíciletí; úroveň plodnosti a úmrtnosti, migrace. 6. Diferenciace vývoje během 14. a 15. století; návrat černého moru; demografické krize jako důsledky velkých epidemií a válek. 7. Začátky demografického výzkumu. Populační důsledky náboženských válek. Počátek hlubší diferenciace demografického režimu od 17. století.8. Předpoklady demografické revoluce v Evropě - vytváření nových ekonomických struktur a urbanizace. 9. -10. Diferenciace sňatkového chování od raného novověku v souvislosti s vytvářením specifických typů rodin a domácností; evropský typ sňatečnosti.11. Rozdíly v nástupu demografické revoluce; počátek poklesu úrovně manželské plodnosti.12.. Počátky a průběh poklesu úrovně úmrtnosti (strukturální změny ve skladbě zemřelých podle věku a příčin smrti). Důvody a důsledky. Demografické stárnutí evropských populací. 13. Směry a objem migrací evropského obyvatelstva od 16. do 19. století; emigrace jako řešení vysokých přírůstků obyvatelstva.14. Evropské obyvatelstvo ve 20. století. Širší souvislosti demografického vývoje, změny v reprodukci obyvatelstva, migrace.Kurs je určen především posluchačům navazujícího magisterského studia demografie.

Literatura

Pavla Horská, Milan Kučera, Eduard Maur, Milan Stloukal, Dětství, rodina a stáří v dějinách Evropy. Panorama Praha 1990.Jean-Pierre Bardet - Jacques Dupâquier (eds), Historie des populations de l´Europe I. -III. Fayard Paris 1997-1999.Massimo Livi-Bacci: Populace v evropské historii. Nakladatelství Lidové Noviny Praha 2003.Klaus J. Bade, Evropa v pohybu. Evropské migrace dvou staletí. Nakladatelství Lidové noviny Praha 2004.

Garant

doc. RNDr. Ludmila Fialová, CSc.