Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pozorování a pokus organismální II (MDPS022)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MDPS022 - Pozorování a pokus organismální II, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl předmětu je obdobný jako v případe Pozorování a pokus organismální I. Snažíme se ukázat studentům - budoucím učitelům základních a středních škol, že praktická výuka biologie může být velmi pestrá a zajímavá. Řadu zajímavých pokusů lze snadno ve školách, které mají omezené laboratorní vybavení. Není třeba se omezovat na tradiční úlohy ze školních učebnic. Chtěli bychom v budoucích učitelích především probudit kreatitivu a odvahu zařazovat do výuky nové úlohy a pokud možno vytvářet i úlohy vlastní.

Sylabus

Náměty jednotlivých praktických cviření (průběžně se obměňují):1. Rostlinné chlupy - M. Srba2. Pohyby rostlin - D. Bartáková3.+ 4. Provoz vodního ekosystému (dlouhodobý pokus v akváriích) - M. Černý5. Etologická pozorování ryb (bojovnice pestrá) - A. Exnerová6. Využití sovích vývržků ve výuce - J. Mourek7. Metody přípravy trvalých preparátů - použití různých typů médií - J. Mourek 8. Principy a předcházení svalových dysbalancí (včetně ukázek relaxačního cvičení) - J. Žurmanová

Literatura

Altmann, A., 1972: Přírodniny ve vyučování biologii a geologii. SPN, Praha.Buchar J. a kol, 1993: Práce ze zoologie. UK, Praha.Buchar J. a kol., 1995: Klíč k určování bezobratlých. Scientia, PrahaHanel L., Lišková E., 2003: Stručný obrazový klíč k určování hlavních skupin vodních bezobratlých. UK v Praze-Pedagogická fakulta, Praha.Jírovec O. a kol., 1958: Zoologická technika. SPN, Praha.Lelláková F. a kol., 1992: Zoologická technika. Karolinum, Praha.Posluchačům kurzu jsou k dispozici návody k jednotlivým úlohám a pracovní listy pro žáky v aplikaci Moodle:http://dl1.cuni.cz/course/view.php?id=721

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je aktivní účast na praktických cvičeních (povolena maximálně 1 absence). Na závěr semestru musí každý student prezentovat vlastní námět na didaktickou pomůcku s využitím přírodnin.

Garant

RNDr. Jan Mourek, Ph.D.