Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie výuky geologie (MDPS039)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MDPS039 - Teorie výuky geologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Teorie výuky geologie je základním kursem z oblasti didaktiky geologie pro studenty učitelství geologie. Představuje příslušné kurikulární dokumenty a učebnice a podrobněji se věnuje pedagogickému procesu aplikovanému na výuku geologie. Ve cvičeních si studenti procvičují základní pedagogické dovednosti. Didaktika geologie a předmět jejího působení.Historie výuky geologie v českých zemích.Geologie jako učební předmět. Rámcový vzdělávací program pro gymnázia, Rámcový vzdělávací program základního vzdělávání, školní vzdělávací programy, další kurikulární dokumenty.Vyučovací proces. Pedagogické zásady. Výukové metody. Organizační formy výuky.Učivo a jeho výběr, didaktická transformace.Učební pomůcky a jejich dostupnost, učebnice, didaktická technika. Školní sbírky.Využití multimédií ve výuce geologie.Zájmová činnost žáků a studentů v oblasti geologie. Výuka geologie v univerzitě třetího věku.Příprava učitele a lektora.Popularizace geologických poznatků.

Literatura

Základní:Turanová L.: Didaktika geológie 1. Všeobecná didaktika geológie. Univerzita Komenského Bratislava, Bratislava, 2000. 74 s.Pauk F. a kol.: Didaktika geologických věd. SPN, Praha, 1981. 253 s.Kočárek E.: Základy didaktiky geologie. 1. část. Univerzita Karlova v Praze - SPN, 1978. 92 s.Doporučené:Kalhous Z., Obst O.: Školní didaktika. Portál, Praha, 2002. 448s.Vališová A., Kasíková H. aj.: Pedagogika pro učitele. Grada, Praha, 2007. 404 s.

Požadavky

Písemně (výběr z možností): esej zaměřená na některý z aspektů výuky nebo pouplarizace geologických oborů; popularizační článek na téma související s geologií;podrobná příprava na vyučovací hodinu s geologickým tématem pro ZŠ nebo SŠ.Ústně: znalosti v rozsahu látky přednášek a cvičení a výběru ze studijní literatury.

Garant

RNDr. Dobroslav Matějka, CSc.