Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní didaktický kurs pro učitele geologie (MDPS043)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MDPS043 - Terénní didaktický kurs pro učitele geologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je zvládnutí základních dovedností terénního geologa tj. orientace v terénu a mapě, poznávání hornin, měření různých strukturních prvků geologickým kompasem a samostatného sestavení geologické mapy a geologického řezu. Zároveň je student seznamován s možnostmi využití nabytých poznatků při výuce geologie na středních školách.

Sylabus

V první části kurzu se pod vedením instruktora se studenti v malých skupinách seznámí se základními typy hornin v zadaném území, naučí se rozpoznávat základní strukturní prvky hornin, měřit kompasem jejich polohu v prostoru a vynášet data do mapy. V druhé části student samostatně zpracovává zadané území, pořizuje samostatně geologickou dokumentaci a na základě společných a vlastních mapovacích túr sestaví geologickou mapu a sepíše stručnou mapovací zprávu za svůj úsek mapy a sestaví ideový geologický řez. Zároveň připojí návrh využití pozorovaných jevů při výuce geologie.

Literatura

Pouba, Z. (1959): Geologické mapování. Nakl. ČSAV Praha. 523.p.Žák, J. Metody geologického výzkumu - elektronické materiály na http://web.natur.cuni.cz/ugp/main/staff/zak/mgv/Chlupáč, I., Brzobohatý, R., Kovanda, J. and Stráník, Z., 2002. Geologická minulost České republiky. Akademia Praha.

Požadavky

Pro udělení zápočtu je požadována aktivní účast na cvičení a odevzdání zkreslené geologické mapy a mapovací zprávy.

Garant

doc. RNDr. Václav Kachlík, CSc.