Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnocení krajiny z hlediska geověd (MDPS047)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MDPS047 - Hodnocení krajiny z hlediska geověd, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem přednášky je na příkladě území České republiky osvětlit vztahy mezi geologickou stavbou území, jejím socioekonomickým potenciálem a dalšími funkcemi krajiny, včetně aspektů tvorby a ochrany životního prostředí v rámci trvale udržitelného rozvoje. Důraz bude kladen zejména na hodnocení jednotlivých regionálních celků z hlediska endogenních rizik, exodynamických procesů (eroze, sesuvy, povodně), hydrogeologického potenciálu, surovinové základny, ochrany půdního fondu a rizik spojených s přirozenými škodlivými elementy v litosféře i antropogenními kontaminanty.

Sylabus

Geologická stavba území ovlivňuje, kromě exogenních geologických činitelů a v posledních staletích i člověka, do značné míry tvářnost krajiny a způsob jejího využívání lidskou společností. Regionální znalost geologické stavby je základem pro účelné využívání ekonomického potenciálu krajiny, ochrany životního prostředí a např. řízení odpadového hospodářství, procesů rehabilitace krajiny po těžbě a jiné činnosti člověka. Přednáška stručně seznámí posluchače s hlavními rysy geologické stavby území ČR, základními regionálními jednotkami, jejich litologií, základními petrofyzikálními vlastnostmi důležitými pro např. akumulace podzemních vod, šíření kontaminantů a morfologií. V návaznosti na to budou jednotlivé celky zhodnoceny dle následujících kriterií: a) z hlediska endogenních rizik (zemětřesení) b) exodynamických rizik (sesuvy, skalní řícení, eroze, povodně) c) půdního a zvětrávacího pokryvu a jeho interakcí s biosférou d) obsahů toxických prvků v horninovém pozadí, přirozené radioaktivity hornin e) petrofyzikálních vlastností hornin ve vztahu k proudění podzemních vod a šíření kontaminantů f) surovinové základny pro rozvoj územně správních celkůGeologické jednotky vystupující na území ČR budou členěny a charakterizovány v následujícím pořadí: 1. Prevariské a variské jednotky ČM (moldanubická oblast, tepelsko-barrandienská oblast, sasko-duryňská oblast, moravsko-slezská oblast) včetně permokarbonských limnických a paralických pánví 2. Jednotky platformního pokryvu ČM (trias, jura, křída, terciér, kvartér) 3. Vnější flyšové Karpaty a Karpatská předhlubeň

Literatura

Svoboda, J. a kol. (1966): Regionální geologie Československa. I. Český masiv. I. Krystalinikum. II. Algonkium až kvartér. Praha.Mísař a kol. (1983): Geologie ČSSR I. Český masiv. SPN Praha. Kováč et al. (1993): Alpinský vývoj Západních Karpat. - PřF MU Brno. Mahel, M. et al. (1967): Regionální geologie ČSSR. Díl II. Západní Karpaty. Praha. Chlupáč I., Brzobohatý R., Kovanda J., Stráník Z. (2002): Geologická minulost České republiky. Academia Praha.Dallmeyer R. D., Franke W., Weber K. (1995): Pre-permian geology of Central and Eastern Europe. Springer-Verlag.Franke W., Haak V., Oncken O., Tanner D. (2000): Orogenic processes: Quantification and Modelling in the Variscan Belt. Geol. Soc. London, Spec. Publ. 179, 459.Grecula P., Hovorka D., Putiš M. (1997): Geological evolution of the Western Carpathians. Geocomplex Bratislava. Kukal, Z., Reichman, F. (2000): Horninové prostředí České republiky, jeho stav a ochrana. Český geologický ústav Praha.Ibrmajer, J., Suk, M. (1989): Geofyzikální obraz ČSSR. Ústřední ústav geologický v Akademii. Nakl. ČSAV. 357p. Herčík, F., Herrmann, Z., Valečka, J. (2003): Hydrogeology of the Bohemian Cretaceous Basin. - Czech geol. Survey Prague. 91p.

Požadavky

znalosti v rozsahu presentací přednášek poskytovaným studentům s přihlédnutím k doporučené studijní literatuře, ústní zkouška

Garant

doc. RNDr. Václav Kachlík, CSc.