Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelové přípravy (ne PřF) (MDPS066C)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MDPS066C - Modelové přípravy (ne PřF), Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Záměrem předmětu je vytvářet podnětově bohaté prostředí, jež napomáhá studentovi ujasnit si osobní pojetí výuky zeměpisu. S určitým zjednodušením lze říci, že v rámci semináře se procvičují dovednosti vztahující se k projektování, realizaci a hodnocení zeměpisné výuky. Důraz je zejména kladen na schopnost záměrného výběru podstatného učiva a jeho zprostředkování, na dovednost podporovat a motivovat žáky k učení se zeměpisu, dovednost používat vhodné metody a formy výuky (z hlediska pedagogického a psychosociálního) a dovednost na základě předem stanovených kritérií hodnotit vlastní činnost (sebereflexe) a činnost ostatních. Podmínky pro zápis: Účast možná pouze po absolvování zkoušek z pedagogiky a psychologiePodmínky pro splnění studijních povinností:Předložení, prodiskutování a zhodnocení seminární práce na přidělené nebo vybrané téma, aktivní účast na seminářích a dalších vybraných akcích (fakultní i mimofakultní semináře, konference)Stručný program:Účastníci semináře písemně zpracovávají vybrané učivo formou modelových příprav včetně zhotovení případných učebních pomůcek (pracovních listů, fólií, odborných textů, otázek a úkolů, her apod.) a prezentují je cestou mikrovyučování, popř. skupinových diskusí. Část semináře je věnována aktuálním otázkám českého školství a důkladnému rozboru dostupných učebnic a dalších učebních pomůcek. Frekventanti semináře se zúčastní i odborných akcí (např. seminářů v rámci Geoatestu, PAU, ČGS).

Literatura

PIKE, G., SELBY, D. (1994): Globální výchova. Praha, Grada.PETTY, G. (1996): Moderní vyučování. Praha, Portál. ŘEZNÍČKOVÁ, D. (1997): Jak přispět k samostatnému myšlení žáků. Geografické rozhledy, roč. 7, č. 2, ČGS, TERRA, Praha, s. 57?58.ŘEZNÍČKOVÁ, D. (1997): Reforma maturitních zkoušek ze zeměpisu jako součást nové strategie geografického vzdělávání. Sborník ČGS, 102, č. 3, s. 189-200.PASCH, M. a kol. (1998): Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha, Portál.HUNTEROVÁ, M. (1999): Účinné vyučování v kostce. Praha, Portál.ŘEZNÍČKOVÁ, D. (1999): O čem je vlastně zeměpis? Geografické rozhledy, roč. 9, č. 2, ČGS, TERRA, Praha, s. I-III.SLAVÍK, J. (1999): Hodnocení v současné škole. Praha, Portál.BIČÍK, I. a kol.(2000, 2001): Školní atlas dnešního světa. Praha, Terra.ŘEZNÍČKOVÁ, D. (2001): Maturant ze zeměpisu, osobnost, která se orientuje ve světě i v informacích. Geografické rozhledy, roč. 10, č. 5, ČGS, TERRA, Praha, s. 1-4. ŘEZNÍČKOVÁ, D. (2001): Maturita v geografii. Geografické rozhledy, roč. 10, č. 2, ČGS, TERRA, Praha, s. 46. ŘEZNÍČKOVÁ, D. (2001): Jak se změní maturita ze zeměpisu v Česku? Geografické rozhledy, roč. 11, č. 2, ČGS, TERRA, Praha, s. 43-44.KALHOUS, Z., OBST, O. a kol. (2002): Školní didaktika. Praha, Portál, 447 s.ŘEZNÍČKOVÁ, D. (2002): Tvorba evaluačních geografických standardů. In: BALEJ, M., PEŠTOVÁ, J. (eds): Vzdělávání zeměpisem. Ústí nad Labem, Česká geografická společnost, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, s. 30-38. ŘEZNÍČKOVÁ, D. (2002): Geografické dovednosti, jejich specifikace a kategorizace. Geografie-Sborník České geografické společnosti, roč. 105 [v tisku].Dokumenty: Národní program rozvoje vzdělávání v České republice. Bílá kniha. MŠMT, Praha 2001Geografický standard pro ZŠ i SŠ / Rámcový vzdělávací program pro ZŠ i SŠVzdělávací program Základní školaUčební osnovy zeměpisu pro gymnáziaKatalog požadavků k maturitní zkoušce ze zeměpisu, MŠMT, Praha 2001 Učebnice:učebnice zeměpisu vydané v Nakladatelství ČGS a SPN včetně pracovních sešitů Časopisy Učitelské listy a Učitelské noviny za poslední dva roky, Geografické rozhledy Aktuální články a dokumenty, na které byli studenti upozorněni v semináři.

Garant

RNDr. Dana Řezníčková, Ph.D.