Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika I pro biochemii (MFPL302)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MFPL302 - Fyzika I pro biochemii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Úvod Metodologie fyziky, fyzikální objekty, fyzikální veličiny a jednotky, měrové soustavy Mechanika Matematický a fyzikální prostor, hmotný bod, určení polohy hmotného bodu, parametrická rovnice pohybu hmotného bodu, rychlost a zrychlení hmotného bodu, tangenciální a normálové zrychlení Newtonovy zákony pro pohyb hmotného bodu: Zákon setrvačnosti, inerciální a neinerciální systémy, setrvačné síly, zákon síly - pohybová rovnice, zákon akce a reakce Veličiny práce, výkon, energie kinetická a potenciální Významné druhy konzervativních a disipativních sil - gravitační síla, harmonická síla, síly tření, Stokesova síla Soustava hmotných bodů a tuhé těleso: 1. a 2. impulsová věta pro soustavu hmotných bodů, hmotný střed a moment setrvačnosti, pohyb absolutně tuhého tělesa, dynamika absolutně tuhého tělesa, pohybová rovnice tuhého tělesa, kinetická energie tuhého tělesa, zákony zachování, ráz pružný a nepružný Ideálně pružné těleso: napětí a deformace pro izotropní materiál, tenzor napětí a deformace, obecný Hookův zákon. Hydrostatika: rovnice hydrostatické rovnováhy, Pascalův zákon, hydrostatický tlak, Archimédův zákon, barometrická rovnice Mechanický pohyb kapalin a plynů: pole rychlostí, ideální kapalina, rovnice kontinuity, Bernoulliova rovnice, pohyb reálné kapaliny, viskozita Vlnění Kmity: harmonický oscilátor - popis, skládání stejno- a různosměrných kmitů, skládání kmitů stejných a blízkých period, harmonická analýza, tlumené a vynucené kmity. Vlny: vznik postupných vln, šíření a interference v přímé řadě, stojaté vlnění, fázová a grupová rychlost, šíření vln v prostoru, Dopplerův princip, vlnová rovnice, rychlost elastických vln, rychlost podélných vln v plynech, intenzita vlnění. Nauka o teple Teplota a teplo, teplotní roztažnost a rozpínavost, množství tepla a tepelná kapacita, kalorimetrie, šíření tepla, tepelná vodivost.

Literatura

Z. Horák, F. Krupka: Fyzika I. SNTL, Praha 1981. A. Havránek, Mechanika I, II, skriptum UK MFF, Karolinum, Praha 1995. J. Hofmann, M. Urbanová: Fyzika I, VŠCHT, Praha 1998. D. Halliday, R. Resnick, J. Walker: Fyzika, VUTIUM, Prometheus, 2000

Garant

doc. RNDr. Přemysl Málek, CSc.