Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikroskopie sedimentárních hornin (MG421C35)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG421C35 - Mikroskopie sedimentárních hornin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod - identifikace základních typů sedimentárních hornin a jejich horninotvorných minerálů2. Siliciklastika - modální složení, morfologie zrn, vytřídění, studium provenience - typologie křemene; sedimentární struktury - typy laminace, zvrstvení horizontální, gradační3. Siliciklastika - porozita, kompakce, typy tmelů, tlakové rozpouštění, diagenetická prostředí4. Karbonáty - složení (Folk 1962), struktury (Dunham 1962), mikrostruktury5. Karbonáty - typy tmelů a diagenetická prostředí, dolomitizace, porozita, kompakce, tlakové rozpouštění6. Fosfáty, silicity, evapority, ferolityforma výuky:12 2-hodinových nebo 6 4-hodinových bloků mikroskopických praktikpožadavky:požadavky k zápočtu: předložení protokolů k 18 výbrusům s popisem a interpretacínávaznost: kurz navazuje na Petrologii sedimentárních hornin G421P13 a Mikroskopii G440C12, jejichž úspěšné absolvování je nezbytnécíl: Mikroskopická praktika jsou zaměřena na rozpoznání komponent a mikrostruktur sedimentárních hornin v procházejícím světle. Studenti se naučí precizně popisovat makro- i mikro- komponenty a struktury a interpretovat je z hlediska jejich sedimentární a diagenetické historie

Literatura

A.E.Adams, W.S. MacKenzie and C. Guilford (1994): Atlas of sedimentary rocks under the microscope. Longman, New York.A.E.Adams and W.S. MacKenzie (1998): A Colour Atlas of Carbonate Sediments and Rocks Under the Microscope. Manson Publishing, London.Peter Scholle (1979): A Color Illustrated Guide to Constituents, Textures, Cements, and Porosities of Sandstones and Associated Rocks. AAPG Memoir 28, Tulsa, Oklahoma.Peter Scholle (1978): A Color Illustrated Guide to Carbonate Rock Constituents, Cements, and Porosities . AAPG Memoir 27, Tulsa, Oklahoma.

Požadavky

požadavky k zápočtu: předložení protokolů k 18 výbrusům s popisem a interpretací

Garant

Mgr. Karel Martínek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Karel Martínek, Ph.D.