Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická a stratigrafická geologie I (MG421P03A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG421P03A - Historická a stratigrafická geologie I, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Kurz je členěn podle geologických období:1) Prekambrium (obvykle 6 vyučovacích hodin)2) Kambrium (6 hodin)3) Ordovik (7 hodin)4) Silur (3 hodiny)5) Devon (7 hodin)6) Karbon a perm (10 hodin)Pro každé období je podán stručný historický vývoj a přehled současného stratigrafického členění do úrovně stupňů, dále vůdčí fosílie, vývoj života včetně nejdůležitějších ekosystémů a hromadných vymírání, geotektonická situace, paleogeografie a paleoklimatologie. Podrobný výčet geologických událostí a faciálního vývoje sedimentačních prostorů střední Evropy je doplněn o přehled i z ostatních oblastí Evropy a dalších kontinentů. U významných pánví je podrobně charakterizováno litostratigrafické členění.Kurz poskytuje detailní a rozšiřující informace k přednáškám z historické a stratigrafické geologie bakalářského programu. Přednáška vyžaduje dobré znalosti z geotektoniky a sedimentární geologie. Na kurz navazují exkurze (G421T05). Získané informace jsou zásadní pro pochopení mnoha otázek regionální geologie (G421P07, G421P08)Hlavní náplní cvičení je demonstrace charakteristických fosílií a litotypů pro jednotlivá období. Cvičení probíhají v 6 dvouhodinových blocích.

Literatura

Chlupáč, I., Štorch, P. (eds.), 1997. Zásady české stratigrafické klasifikace. Věstník Českého geologického ústavu, 72 (2): 193-204Salvador A. (ed.), 1994. International Stratigraphic Guide. IUGS and GSA, 213 str.Kachlík, V., 1992. Vývoj organismů a jejich stratigrafický význam. Univerzita Karlova, Praha, 197 str.Stanley S. M., 1989. Earth and life through time. W. H. Freeman and comp., New York, 690 pp.Dott Jr. R. H., Batten R. L., 1981 (a další vydání). Evolution of the Earth. McGraw-Hill Book Comp., 573 str. Rogers J. J. W., 1994. A history of the Earth. Cambridge University Press, 312 str.Chlupáč, I. a kol., 2002. Geologická minulost České republiky. Academia, Praha, 436 str.Mišík M., Chlupáč I., Cicha I., 1985. Stratigrafická a historická geologie. SPN Bratislava, 570 str.

Požadavky

Požadavky k zápočtu jsou aktivní účast na cvičeních.Zkouška je ústní, důraz je kladen na pochopení procesů.

Garant

doc. RNDr. Petr Kraft, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Oldřich Fatka, CSc.doc. RNDr. Martin Košťák, Ph.D.doc. RNDr. Petr Kraft, CSc.doc. RNDr. Stanislav Opluštil, Ph.D.