Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Petrologie a technologie uhlí (MG421P33)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG421P33 - Petrologie a technologie uhlí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Kurz je členěn na teoretickou a praktickou část:Teoretická část:1. Úvod - vznik uhlí (biochemická a geochemická fáze)2. Genetické typy uhlí (sapropelity, humity a liptobiolity) a podmínky jejich vzniku3. Makropetrografie uhlí (litotypy)4. Mikropetrografické složení uhlí (macerály huminitu/vitrinitu, liptinitu a inertinitu - ICCP systém 1994, mikrolitotypy)5. Interpretace petrografických dat z hlediska geneze a průmyslového využití. Aplikace dat organické petrologie v geologické problematice (např. implikace pro interpretaci sedimentárního prostředí vzniku a klimatických podmínek) Praktická část:6. Macerálová a mikrolitotypová analýza uhelných vzorků, ev. vzorků sedimentů s organickou příměsí. Návaznost: Kurz navazuje na přednášky G432P01 Ložisková geologie a G432P04 Fosilní paliva a netradiční energetické zdroje, jejichž absolvování je pro tento předmět doporučené, nikoli však nezbytné. Praktická část kurzu se odehrává v moderně vybavené laboratoři partnerské organizace; Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR v Holešovičkách. Studenti si osvojují praktické dovednosti práce s moderními přístroji.Požadavky: Aktivní účast na přednáškách a zejména na cvičeních v praktické části kurzu.Zkouška je ústní formou, součástí kurzu a podkladem k hodnocení je protokol mikropetrografického rozboru vybraného uhelného vzorku(ů).

Literatura

Stach, E., Mackowsky, M. Th., Teichmüller, M., Taylor, D. G., Chandra, D. & Teichmüller, R. (1982): Stach´s Textbook of Coal Petrology.- 3rd edn. Borntraeger, Berlin. 428 str.Taylor, G.H., TeichmÜller, M., Davis, A., Diessel, C.F.K., Littke, R. & Robert, P. (1998): Organic petrology.- Gebrüder Borntraeger. Berlin Stuttgart. 704 str.Diessel, C.F.K. (1992): Coal-Bearing Depositional Systems.- Springer-Verlag. 721 str.

Požadavky

Požadavky: Aktivní účast na přednáškách a zejména na cvičeních v praktické části kurzu. Zkouška je ústní formou, součástí kurzu a podkladem k hodnocení je protokol mikropetrografického rozboru vybraného uhelného vzorku(ů).

Garant

doc. RNDr. Stanislav Opluštil, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Stanislav Opluštil, Ph.D.Ing. Ivana Sýkorová, DrSc.