Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paleontologie (MG422P01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG422P01 - Paleontologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Kurz podává základní informace o možnostech klasifikace nálezů fosilních organismů. Vysvětlí principy morfologické parataxonomie a metody aktuopaleontologie. V paleontologii je používán klasifikační systém odpovídající práci s fosilním materiálem. V jednotlivých přednáškách jsou probírány jednotlivé skupiny v následujícím pořadí:1. Bacteria, eucarya a houby2. Řasy, Acritarcha a chitinozoa3. Psilofytní rostliny, kapraďorosty a nahosemenné rostliny4. Krytosemenné rostliny5. Protozoa6. Porifera, archeocyata7. Coelenterata8. Ichnologie, hlavonožci, gastropoda9. Mlži, tentakuliti, hyoliti, ramenonožci10. Korýši, chelicerata, tracheata, trilobita11. Graptoliti, mechovky12. Ostnokožci, konodonti, skolekodonti13. VertebrataForma výuky: v zimním semestru 13 4-hodinových přednáškových bloků (v rozsahu sylabu), 13 1-hodinových praktických cvičení zaměřených na praktické ukážky fosílií ze skupin ve výše uvedených blocích.Požadavky: účast na praktických cvičeních, písemný zkušební test nebo ústní zkouška.

Literatura

Boardman, R.S., Cheetham, A.H., Rowell, A.J., 1987: Fossil Invertebrates. Blackwell Scientific Publ., 713 pp.Pokorný, V. a kol. (1992): Všeobecná paleontologie. - Univerzita Karlova.Kvaček, Z. a kol. (2000): Základy systematické paleontologie. - Univerzita Karlova.Taylor, T.N. a Taylor, E.L., 1993: The biology and evolution of fossil plants. - Prentice Hall, New Yersey, 982 pp.

Požadavky

Požadavky k zápočtu jsou aktivní účast na cvičeních.Zkouška je ústní, důraz je kladen na pochopení procesů.

Garant

doc. RNDr. Oldřich Fatka, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Oldřich Fatka, CSc.RNDr. Jakub Sakala, Ph.D.