Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klasifikace a taxonomie v paleontologii (MG422P18)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG422P18 - Klasifikace a taxonomie v paleontologii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod – Taxonomie jako věda. Základní pojmy, hlavní úkoly, význam taxonomie pro ostatní biologické discipliny.2. Teorie biologické klasifikace. Historie, Linné, Darwin a pokračovatelé. Základní teorie - esencialismus, nominalismus, empirismus, kladistika, evoluční systematika.3. Vyšší taxony. Linnéovská hierarchie, rod, čeleď, řád, třída, kmen.4. Kladistická analýza. Znaky plesiomorfní a apomorfní, sesterské skupiny, vážení znaků. Kategorie podobnosti, homologie a homoplasie. Určení apomorfie.5. Evoluční systematika. Podobnost a příbuznost, adaptivní zóny, koncepce grádů a kládů. Srovnání klasifikačních metod.6. Taxony různých úrovní. Skupina druhu, princip koordinace, převod druhů mezi rody. Taxony skupiny rodu a skupiny čeledi. Autorství. Homonymie a synonymie.7. Nomenklatura. Pojem názvových typů v nomenklatuře. Typy ve skupině čeledi, rodu a druhu..Cíl: Získat teoretické a praktické základy v oboru klasifikace a taxonomie organismů. Naučit se vnímat fosilní organismy jako součást taxonomického systému recentních organismů. Získat přehled o hlavních metodách taxonomie a nomenklatury.

Literatura

Briggs, D., Walters, S.M. 2001: Proměnlivost a evoluce, Cambridge University Press, překlad Universita Palackého, Olomouc, 531 pp.Greuter, W. et al. 2000: International Code of Botanical Nomenclature. Koeltz Scientific Books, 474 pp.Houša, V. 1980: Základy taxonomie pro zoopaleontology, 283 pp.Houša, V., Štys, P. (eds.) 1987: Mezinárodní pravidla zoologické nomenklatury. Praha, Academia. 88 str.Judd, W.S. et al. 1999: Plant systematics a phylogenetic approach, Sinauer Associates, Sunderland, Massachusetts, 464. pp.Zrzavý, J., Storch, D., Mihulka, S. 2004: Jak se dělá evoluce. Paseka, 289 pp.

Požadavky

písemná nebo ústní zkouška

Garant

RNDr. Jiří Kvaček, CSc.