Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj rostlinstva (MG422P20)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG422P20 - Vývoj rostlinstva, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Úvod – charakteristika fytogeografických jednotek, co-evoluce s živočichy, základy migrace a vlivu klimatu na diferenciaci flóry.2. thalassiofytikum – počáteční etapa vývoje rostlin v moři, vznik rostlin.3. paleofytikum – výstup rostlin na souš, starší a mladší období paleofytika, rozdíly v jejich složení. Začínající diferenciace suchozemské flóry podle konfigurace klimatických pásem a paleogeografie.4. mezofytikum – věk nahosemenných rostlin. Starší a mladší období pod vlivem vývoje globálního klimatu. Základní složky a jejich vývoj. Rozdíly vůči paleofytiku v paleogeografické diferenciaci. Vznik krytosemenných rostlin.5. kenofytikum – věk krytosemenných rostlin. Globální paleogeografická diferenciace na fytogeografické jednotky a jejich charakteristiky. Rozdíly mezi starším obdobím ve svrchní křídě a paleocénu a mladším obdobím od eocénu po dnešek. Charakter hranice křída – třetihory z hlediska vývoje flóry. Kolísání klimatu během třetihor. Nejmladší období (antropofytikum) pod vlivem člověka.Cíl: Prohloubit znalosti o fosilních rostlinách v podobě syntetického obrazu rostlinstva v průběhu historie Země. Poukázat na závislosti změn rostlinstva na paleogeografii, paleoklimatu a vývoji fauny. Rozpoznat zákonitosti vedoucí k zásadním změnám rostlinného krytu.

Literatura

Hendrych, R. (1984). Fytogeografie. Stát. pedagog. nakl. Praha.Kvaček, Z. a kol. (2000). Základy systematické paleontologie I. paleobotanika, palezoologie bezobratlých. Nakl. Karolinum, Praha.

Požadavky

Systematická paleontologie I, Historická a stratigrafická geologie

Garant

prof. RNDr. Zlatko Kvaček, DrSc.