Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paleobiologie (MG422P40)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG422P40 - Paleobiologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1) Úvodní blok - východiska paleobiologie: a) Zkameněliny - jak vypadají, jak vznikají, co ukazují a o čem vypovídají.b) Určování geologického času - metody určování relativního a absolutního geologického času (přesnost, spolehlivost), přehled hlavních stratigrafických jednotek a stratigrafická tabulka.c) Geologická a geografická situace v minulosti - vznik Země, desková tektonika; přehled paleogeografie, vývoj teplot, klimatu, úrovně hladiny oceánů, zalednění, dopady na paleobiogeografii.2) Vývoj globálního ekosystému:a) Vznik života a vývoj v prekambriu.b) Obecné aspekty - hromadná vymírání, evoluční fauny, tiering, vývoj specifických ekosystémů na příkladu útesů, terestrializace, vývoj bezobratlých, obratlovců a rostlin.c) Přehled v jednotlivých geologických obdobích - s důrazem na evoluční fauny a flóry, hlavní evoluční novinky, vymírání a velké změny v ekosystémech, včetně jejich příčin, následků a evoluční úlohy. Příklady a fosilní doklady pro jednotlivá období jsou zaměřeny především na výskyty v ČR a střední Evropě.Cvičení je blokové a probíhá v terénu. Jeho hlavním cílem je prakticky demonstrovat výpovědní hodnotu fosílií.Prerekvizity: Podmínkou k pochopení problematiky jsou znalosti na úrovni základních kurzů systematické zoologie a botaniky. Výhodou je absolvování základního kurzu paleontologie, protože na četné doplňky "neontologických" systémů je v přednášce pouze omezený prostor.

Literatura

Briggs, D.E.G., Crowther, P.R. (eds.), 2003. Palaeobiology II. Blackwell Publishing, 583 str.Pokorný V. a kol., 1992. Všeobecná paleontologie. Univerzita Karlova, Praha, 296 str.Stanley S. M., 1989. Earth and life through time. W. H. Freeman and comp., New York, 690 pp.Taylor, P. D., 2004. Extinctions in the History of Life. Cambridge University Press, 191 str.

Požadavky

Zkouška je písemná, Testuje aktivní znalost základních informací a kontext vlivů času a neživých složek globálního ekosystému. Zápočet se uděluje za účast na terénní exkurzi v trvání jednoho exkurzního dne.

Garant

doc. RNDr. Petr Kraft, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Kraft, CSc.