Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy exobiologie (MG431P14)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG431P14 - Principy exobiologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Exobiologie přírodověda 21. století. Pozorování povrchů planet a měsíců. Geologické a geomorfologické aspekty. Význam vody v geochemii a astrobiologii. Základní předpoklady pro životní procesy. Organická geochemie a biomarkery. Výzkum planet a měsíců sluneční soustavy. Astrobiologie sluneční soustavy. Mars a jeho geologická historie. Titan. Europa. Meteority a komety. Vznik života na Zemi. Globální biogeochemický cyklus uhlíku. Extremofilní organizmy a jejich životní podmínky. Analytická chemie pro exobiologii. Ramanova spektrometrie ve službách planetárního výzkumu. Exobiologické expedice a možnost účasti v nich. Mise Phoenix. Mise ExoMars.

Literatura

G. Horneck, C. Baumstark-Khan (Eds.): Astrobiology - The Quest for Conditions of Life, Springer. Berlin-Heidelberg, 2002.G. Horneck, P. Rettberg (eds.) Komplete Course in Astrobiology. Wiley. Weinheim, 2007.

Garant

prof. RNDr. Jan Jehlička, Dr.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Jehlička, Dr.