Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody transmisní elektronové mikroskopie (MG431P15)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG431P15 - Metody transmisní elektronové mikroskopie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

SYLABUS1) Popis součástí a funkce transmisního elektronového mikroskopu (M. Klementová) analogie a rozdíly mezi optickým a elektronovým mikroskopem elektronové dělo elektromagnetické čočky a jejich aberace clony hloubka ostrosti detekce elektronů2) Interakce elektronu se vzorkem (L. Palatinus) vlnově částicový dualismus elastický/neelastický elektronový rozptyl koherentní/nekoheretní elektronový rozptyl atomový rozptylový faktor účinný průřez charakteristické rtg záření3) Úvod do difrakce (L. Palatinus) difrakce jako rozptyl a interference záření Evaldova konstrukce pro vysokoenergetické elektrony srovnání elektronové a rtg difrakce elektronová difrakce se selekční clonou (SAED) základní aplikace elektronové difrakce ve fázové analýze4) Vznik kontrastu (M. Klementová) absorpční contrast difrakční kontrast zobrazení v světlém a tmavém poli (BF, DF) tloušťkové proužky ohybové kontury fázový kontrast zobrazení s vysokým rozlišením (HRTEM) Moiré proužky5) Příprava vzorku (M. Klementová) práškové vzorky bulkové vzorky - mechanické a iontové ztenčování elektrolytické leštění otiskové metody (repliky) fokusovaný iontový svazek ultramikrotom6) Spektroskopické metody (M. Klementová) energiově disperzní spektroskopie rtg záření (EDS) spektroskpie ztrát energie elektronů (EELS) energiově filtrovaná transmisní elektronová mikroskopie (EFTEM) datová kostka7) Kvantitativní transmisní elektronová mikroskopie s vysokým rozlišením (M. Klementová) fázový kontrast - zobrazení s vysokým rozlišením (HRTEM) přenosová funkce kontrastu interpretace HRTEM snímků s využitím Fourierovy transformace simulace HRTEM snímků - metoda multivrstev, Blochovy vlny mikroskopie s korekcí vad elektronových čoček8) Pokročilé difrakční metody (L. Palatinus) precesní elektronová difrakce (PED) elektronová difrakce s konvergentním svazkem (CBED) automatická difrakční tomografie (ADT) řešení krystalových struktur pomocí elektronové difrakce9) Skenovací transmisní elektronová mikroskopie (L. Palatinus) základní principy detekované signály v STEM Z-kontrast a HAADF STEM s atomárním rozlišením10) Příklady aplikací v materiálových vědách a geovědách (M. Klementová)11) Praktická demonstrace BF, DF, EDS, HRTEM práce s mikroskopem optimalizovaným pro vysoké rozlišení12) Praktická demonstrace SAED, PED, CBED, ADT práce s mikroskopem optimalizovaným pro elektronovou difrakci12) Praktická demonstrace STEM, HAADF, EELS, EFTEM práce s analytickým transmisním elektronovým mikroskopem

Literatura

Karlík, M. (2011): Úvod do transmisní elektronové mikroskopie. ČVUT, Praha.Williams, D.B., Carter, C.B. (1996): Transmission electron microscopy. Plenum Press, New York.

Garant

RNDr. Mariana Klementová, Ph.D.Dr. Dr. rer. nat. Lukáš Palatinus

Vyučující

RNDr. Mariana Klementová, Ph.D.Dr. Dr. rer. nat. Lukáš Palatinus