Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rudní mikroskopie (MG431P58)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG431P58 - Rudní mikroskopie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Význam rudní mikroskopie v geologii, princip odrazového mikroskopu, trocha optické teorie. Cvičení: Seznámení s mikroskopem, seřízení, cejchování a měření velkosti.2. Příprava preparátů: řezání, napouštění, volba nábrus / leštěný výbrus, broušení, leštění, odpověď minerálů na broušení, reliéf, brusná tvrdost, Beilbyho vrstva, chemické leštění, udržování a revitalizace nábrusů.3. Vlastnosti minerálů v odraženém světle: odraznost, barva, bireflexe (pleochroismus), optická anizotropie, vnitřní reflexy, tvar, zonálnost, štěpnost a odlučnost, dvojčatění.4. Textury a struktury rudních minerálů: pojmy struktura a textura, přehled používaných termínů, cesta od makro k mikro, rozlišení genetických vztahu mezi minerály, zatlačování, růstové hranice, rozpad pevného roztoku, sukcesní schéma. Cvičení: nákres makrotextury rudní žíly (Mineralogické Muzeum nebo Ložiskové sbírky).5. Odlesky mineralogického systému: několik cvičení: prohlídka vybraných rudních i nerudních minerálů a umělých fází v odrazovém mikroskopu, základní optické vlastnosti, upozornění na texturní znaky ve vztahu k paragenezi, sestavení sukcese pro významné preparáty a parageneze6.Kvantitativní metody rudní mikroskopie: mikrotvrdost (VHN, mikrotvrdoměr, vztah VHN/Mohs), odraznost (metoda měření, křivky odraznosti, chromatický trojúhelník, výpočet barev), diagnostická schémata pro rozlišení minerálů pomocí měření kvantitativními metodami.Zápočet bude udělen po obhájení čistopisu nákresu makrotextury rudní žíly.Podmínkou pro absolvování zkoušky je úspěšné mikroskopické určení minerálů, rozpoznání parageneze a sestavení sukcesního schématu pro neznámý typický preparát.

Literatura

Kašpar P. (1988): Rudní mikroskopie. Academia. Praha. 225s.Picot P., Johan Z. (1982): Atlas of ore minerals. Springer-Verlag. 253s., Berlin.Spry P.G., Gedlinske B.L. (1987): Tables for determination of common opaque minerals. Econ. Geol. Tables, p. 1-10. + p. 11-51.

Garant

Mgr. Viktor Goliáš, Ph.D.