Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do gemologie (MG431P76)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG431P76 - Úvod do gemologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Drahé a ozdobné kameny - základní pojmy, klasifikace, výskyt v přírodě.2. Drahé a ozdobné kameny v dějinách lidstva.3. Typy ložisek drahých kamenů a metody jejich těžby a úpravy I.4. Typy ložisek drahých kamenů a metody jejich těžby a úpravy II5. Nejznámější světová ložiska drahých a ozdobných kamenů I.6. Nejznámější světová ložiska drahých a ozdobných kamenů II.5. Ložiska drahých a ozdobných kamenů v ČR a zemích EU.8. Zpracování drahých a ozdobných kamenů.9. Metody výroby syntetických drahých kamenů a imitací.10. Využití drahých a ozdobných kamenů pro klenotnické účely - šperkařské kameny.11. Využití přírodních a syntetických krystalů pro technické účely.12. Inkluze a defekty v přírodních a syntetických drahých kamenech.13. Mineralogické a petrografické metody v hodnocení drahých a ozdobných kamenů.14.  Základy oceňování barevných drahých kamenů a diamantů.15. Léčivé drahé a ozdobné kameny - mýty, jejich kořeny a současnost.16. Dekorativní kameny pro výtvarné a stavební účely (kameny pro ušlechtilé kamenické zpracování), jejich využití, způsoby těžby a zpracování.Na závěr kurzu lze za příznivých podmínek zorganizovat exkurzi na vybraný výskyt či ložisko drahých nebo ozdobných kamenů v ČR, do provozu zabývajícího se zpracováním drahých nebo ozdobných kamenů, dekorativních kamenů pro výtvarné účely nebo výrobou a zpracováním syntetických krystalů.

Požadavky

Ke zkoušce je vyžadována přiměřená orientace v  problematice drahých a ozdobných kamenů a správné určení alespoň 70 % vzorků ze zkušební kolekce přírodních drahých a ozdobných kamenů.

Garant

Mgr. Miloš Faltus

Vyučující

Mgr. Miloš Faltus