Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fosilní paliva a netradiční energetické zdroje (MG432P04)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG432P04 - Fosilní paliva a netradiční energetické zdroje, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Forma výuky: 12 3-hodinových přednáškových bloků (v rozsahu sylabu) rozdělených do následujících tématických okruhů: 1. Formy výskytu přeměněné organické hmoty v zemské kůře2. Genetické typy ložisek fosilních paliv (kaustobiolitů) a procesy jejich vzniku.3. Hlavní uhlotvorná období v geologické historii Země a jejich charakteristika. Geologie ložisek fosilních paliv a způsob jejich těžby (uhlí ropa, zemní plyn, hořlavé břidlice, dehtové písky, metan uhelných slojí, břidlicový plyn, atd.).4. Přehled světových ložisek fosilních paliv (uhlí ropa a zemní plyn) a jejich zásob.5. Těžba a obchodování s fosilními palivy (expert, import).6. Ložiska, těžba a zásoby fosilních paliv v ČR a perspektivy jejich dalšího využití. 7. Charakteristika a formy obnovitelných energetických zdrojů a možnosti (výhody, nevýhody) jejich využití.8. Energetika v ČR a perspektivy jejího rozvoje (možnosti využívání obnovitelných zdrojů a fosilních paliv).

Literatura

Literatura:Dopita, M., Havlena, V., Pešek, J. 1985. Ložiska fosilních paliv. SNTL. 263 s. Praha.Thomas, L. 2002. Coal Geology. Wiley and Sons, ltd. 384 s. Chichester.Internetové zdroje (zde pouze několik příkladů):http://www.seps.sk/zp/fond/2002/index.htmlhttp://www.worldenergy.org/publications/3040.asphttp://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/vyuziti_uhli.htmlhttp://www.ems.psu.edu/~pisupati/ACSOutreach/Natural_Gas.html

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: účast na přednáškách a cvičeních s vypracovaným protokolem, 1 písemná semestrální práce na zvolené téma, písemný zkušební test.Zkouška ústní formou.

Garant

doc. RNDr. Stanislav Opluštil, Ph.D.