Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hornictví a geologického průzkumu (MG432P09)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG432P09 - Základy hornictví a geologického průzkumu, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Historie hornictví2. Geologicko - průzkumné vrty (typy vrtných prací, vrtná souprava a její části, režim vrtání, dokumentace vrtného jádra)3. Lehké báňské práce (rýhy, zářezy, plošné odkryvy, průzkumné šachtice, jejich nasazení a dokumentace.)4. Průzkumné báňské práce (hornické pojmy, typy průzk. báňských prací.)5. Otvírka a rozčlenění ložisek (otvírková díla, rozčleňovací a přípravná díla.)6. Dobývací způsoby, jejich volba, příklady porubních způsobů pro rudy a uhlí7. Základka vyrubaných prostor8. Výztuž, odvodňování, větrání a osvětlování důlních děl.9. Důlní doprava.10. Rozpojování hornin trhavinami (vývrty a vrtná schémata, druhy zálomů, rozdělení trhavin.)11. Lomové dobývání nerostných surovin.12. Úvod do úpravnictví (úpravnické termíny, drcení a mletí, třídění, rozdružování, flotace, odkaliště.)Na závěr kurzu je organizována exkurze do činného hornického provozu či jiné zajímavé, s tématikou související pracoviště.Podmínkou zápočtu je vypracování projektu povrchového dobývání hnědouhelného ložiska (výpočet zásob a skrývkového součinitele, otvírka, volba způsobu dobývání a dopravy, nasazení dobývacích strojů, výpočet životnosti ložiska a zhodnocení ekonomických parametrů těžby.)

Literatura

Stočes B. (1954): Základy hornictví. Academia. Praha.Neset K., Dintr O. (1974): Hornická příručka. SNTL. Bratislava.Sarga K., Letko V. (1983): Technika průzkumných prací. Skripta UK, Praha. 114s.Heise F., Herbst F. (1921): Bergbaukunde. Spring Verlag. Berlin (in german)Young G. (1946): Elements of mining. McGraw-Hill Book Company. New Yorkhttp://www.hornictvi.info/prirucka/prirucka.htm

Garant

Mgr. Viktor Goliáš, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Viktor Goliáš, Ph.D.