Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie geologických procesů (MG440P01G)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG440P01G - Chemie geologických procesů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

Struktura a vlastnosti hmoty: (1) atom, jádro a izotopy, elektronový obal, výstavbový princip, hybridizace, valenční orbitaly; (2) chemická vazba, definice a typy, vztah k fyzikálním a chemickým vlastnostem látek; (3) koordinace atomů, struktura pevných látek a tavenin, Paulingova pravidla, úvod do krystalové chemie.Vlastnosti a přeměny přírodních materiálů(1) soustavy veličin, jednotky, převody, koncentrační stupnice;(2) úvod do termodynamiky, termodynamické zákony, energie, její formy a přeměny; (3) fázové diagramy a jejich použití pro pevné látky, taveniny a roztoky;(4) chemická rovnováha, acidobazické a redoxní d?je;(5) kinetika chemických reakcí, vlastnosti minerálních povrchů, růst krystalů, sorpce;(6) radioaktivní rozpad, globální chemické cykly a toky.(7) organická geochemie, biologické prekurzory, alterace a degradace organické hmoty, biomarkery.Analýza geologických materiálů a jejich struktury(1) vážkové, titrační a termální analytické metody, hmotová spektrometrie(2) typy záření a jeho interakce s hmotou, röntgenová difrakce, elektronová mikroskopie(3) spektroskopické analytické metody, optické, absorpční a emisní metody, Ramanova, infračervená a Mössbauerova spektroskopie, roentgenová difraktometrie, jaderná magnetická rezonance.

Literatura

McSween H. J. jr., Richardson S. M., Uhle M. (2003): Geochemistry. Pathways and processes. - Columbia University Press, New York, 363 s. Walther J. V. (2005): Essentials of geochemistry. - Jones and Bartlett Publishers, Sudbury, 704 s.Vacík J. (1986): Obecná chemie. - Státní Pedagogické Nakladatelství, Praha, 303 s. Faure G. (1998): Principles and applications of geochemistry. 2nd edition. - Prentice Hall, Upper Saddle River, 600 s.Silbey A., Alberty R. A., Bawendi M. G. (2005): Physical chemistry. 4th edition. - John Wiley & Sons, Hoboken, 944 s. Mráz L. (1992): Chemie pro geology. - Univerzita Karlova, Praha, 345 s.(Doporučená literatura je řazena podle klesající důležitosti)

Požadavky

Zápočet se uděluje za vypracování tří protokolů (min. 75 % z každého protokolu). Protokoly jsou zadávány během semestru a každý má stanovený termín odevzdání (4 týdny). Protokoly s hodnocením 50 % a nižším nebudou přijaty (student ztrací nárok na zápočet), při hodnocení 50-75 % má student možnost protokol přepracovat a doplnit. Zkouška probíhá písemnou formou (180 minut) a obsahuje krátké teoretické otázky s volbou odpovědi (a) až (d), krátké početní příklady, a dále několik delších úloh (příklady, interpretace diagramů nebo teoretické otázky).

Garant

doc. Mgr. David Dolejš, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Václav Špillar