Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Petrologie magmatických hornin (MG440P09)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MG440P09 - Petrologie magmatických hornin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova v Praze (UK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Sylabus

1. Repetitorium principů klasifikace magmatických hornin2. Procesy vzniku magmatických hornin - parciální tavení, diferenciace, hybridizace, krystalizace, postmagmatické procesy.3. Přehled základních skupin a typů plutonických hornin -ultramafitity, gabroidy, dioritoidy, syenitoidy, granitoidy, foidové plutonity. Žilné ekvivalenty plutonitů (žilné porfyry a porfyrity). Mikroskopie vybraných reprezentantů.4. Přehled základních skupin vulkanických a subvulkanických hornin: - bazaltoidy, andezity, dacity a ryolity. Extrémně hořečnaté vulkanity - pikritické horniny a boninity. Alkalické vulkanity. Kimberlity, karbonatity, lamprofyry. Mikroskopie vybraných reprezentantů.

Literatura

Holub F. (2002): Obecná a magmatická petrologie (skriptum). Karolinum, Praha.Hall A. (1987, 1996, ....): Igneous Petrology. Longman

Požadavky

Zápočet je udělován za aktivní účast na cvičeních a vypracování protokolů ze zadaných úkolů.Zkouška je písemná formou testu převážně s jednoduchým výběrem správných odpovědí z většího počtu nabízených. U některých otázek může být i více než jedna správná odpověď a za chybný výběr pak může být stanovena bodová ztráta. Pro úspěšné složení zkoušky je nutné splnit celkový bodový limit.

Garant

doc. RNDr. František Holub, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Shah Wali Faryad, CSc.RNDr. Kryštof Verner, Ph.D.